Budućnost je počela: Hit oprema na groblju!

Izvor: Mondo, 26.Mar.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost je počela: Hit oprema na groblju!

Mariborsko pogrebno poduzeće dobilo je već 50 narudžbi za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip pre nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kom su u mermeru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime, te datum rođenja i smrti.

"Današnji nadgrobni natpisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vrlo su kratki pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i posle smrti", objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno poduzeće, a prenosi Index.hr.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na postolju zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

BIZARNO: Šampioni kopanja grobova "kao po crti"

Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života ili to nakon njegove smrti može da učini rodbina.

U pogrebnom poduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbina, a cena im je 3.000 evra po komadu bez PDV-a.

VRHUNSKI CRNJAK: Preminuloj porez stigao na grob

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i severne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz uabčenih podataka.

Srpski grobari, šta čekate?

Ni smrt više nije siguran posao

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.