Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimpešta-Bukurešt, nove varnice

Bukurešt -- Mađarska izrazila zabrinutost zbog istrage koja je u toku protiv jednog rumunskog ministra mađarske nacionalnosti.

Rumunska ambasadorka u Budimpešti Ireni Komaroski pozvana je u mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde joj je državni sekretar Laslo Soke preneo "zabrinutost" u vezi sa krivičnom istragom protiv ministra komunikacija Žolta Nađa.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da su komentari Mađarske "neuobičajeni u diplomatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praksi" i naglašava da su "svi rumunski državljani jednaki pred zakonom, nezavisno od etničke pripadnosti".

U današnjem uvodniku uticajnog lista "Gandul" postavlja se pitanje "u kom svojstvu se Mađarska meša" u unutrašnja pitanja Rumunije i ocenjuje da je "diplomatski demarš Budimpešte bez presedana".

"Gandul" komentariše da pozivanje ambasadora kako bi mu se prenela "zabrinutost" predstavlja "oštru diplomatsku meru" koja se retko koristi među zemljama Evropske unije.

Bogdan Kirijak, kolumnista lista "Gandul" piše da Mađarska reaguje zato što je ministar Žolt Nađ član Demokratskog saveza Mađara, partije koja je od 1990. neprekidno u rumunskom parlamentu, a od 1997. i na vlasti.

Ministar Žolt Nađ je pod istragom u predmetu "špijunaže i izdaje" oko nezakonitih privatizacija u oblasti energetike. Pod istragom su i bivši ministar ekonomije Joan Kodruc Šereš, jedan Bugarin i jedan Rus koji ima i američko državljanstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.