Budimir i u pritvoru zadržao ovlašćenja

Izvor: RTS, 09.Maj.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimir i u pritvoru zadržao ovlašćenja

Uhapšeni predsednik Federacije BiH Živko Budimir i u pritvoru ostaje na funkciji, sa svim ovlašćenjima koja je i ranije imao. prenosi RTRS. Parlament nije prihvatio nijedno od ponuđenih rešenja za prenošenje nadležnosti predsednika Federacije BiH.

Parlament Federacije BiH nije postigao rešenje za funkcionisanje institucija, posle hapšenja predsednika FBiH Živka Budimira pod sumnjom da je primao mito u zamenu za pomilovanje osudjenika.

Tako Budimir i u pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostaje predsednik, sa svim ovlašćenjima koja je i ranije imao, i ako parlament ne nađe izlaz iz nastale situacije, tako će biti sve do 26. maja, ukoliko mu Sud BiH eventualno ne produži pritvor, prenosi RTRS.

Potpredsednici Federacije Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo iščekivali su da im poslanici predstavničkog veća Federalnog parlamenta na vanrednoj sednici dodele deo nadležnosti predsednika koji je u pritvoru, što je bio predlog Pudarićevih partijskih kolega u parlamentu - poslanika SDP-a.

Time bi dobili privremeno ovlašćenje da biraju Vladu i sudiju Ustavnog suda kao i da potpisuju ukaze o proglašenju zakona koje izglasa parlament.

Međutim, SDP-ova inicijativa ostala je bez glasova, čak i onih koji su oficijelno u parlamentarnoj većini, pa je tako na površinu isplivala dodatna razjedinjenost u Federaciji.

"Nismo spremni da podržimo predlog i ne vidimo rešenja teške situacije, zbog nedorečenosti Ustava i nepoštovanja Ustava", rekao je Marinko Čavara iz HDZ BiH.

Osim predloga SDP, za izlaz iz paralize izvršne vlasti bilo je i drugih ideja - od formiranja radne grupe koja bi trebalo da prikupi zvanične informacije o slučaju Budimir, pa do toga da se Budimiru u pritvor nose ukazi i rešenja na potpis.

Nezvanično, i Budimir se sa ovakvim zahtevom obratio pravosudnim institucija, što je Adil Lozo iz Stranke za BiH komentarisao da "ima dovoljno dokaza da je Budimir nedostojan da i dalje obavlja funkciju predsednika."

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Budimir - predsjednik iz pritvora

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2013

SARAJEVO - Parlament Federacije BiH nije postigao rješenje za funkcionisanje institucija, poslije hapšenja predsjednika FBiH Živka Budimira pod sumnjom da je primao mito u zamjenu za pomilovanje osuđenika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.