Izvor: B92, 29.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza pruga Bukurešt-Budimpešta

Bukurešt -- Rumunija planira izgradnju železničke pruge za vozove velike brzine koja bi povezivala Bukurešt i Budimpeštu.

U izgradnju takve pruge biće potrebno ulaganje od osam milijardi evra, pri prosečnim troškovima za izgradnju jednog kilometra od 10 do 12 miliona evra, izjavio je rumunski ministar saobraćaja Ludovik Orban.

Ovaj plan rumunskih vlasti proistekao je iz evropskog projekta za izgradnju pruge velike brzine koja će povezivati Strazbur u Francuskoj i Budimpeštu i možda prolaziti kroz Frankfurt, Minhen i Beč.

Nedavno su vlasti u Budimpešti povele akciju za uključivanje deonice Beč-Budimpešta u taj projekat za koju bi novac takođe došao iz fondova Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.