Brisel traži uvođenje sankcija BiH

Izvor: Studio B, 03.Okt.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel traži uvođenje sankcija BiH

Evropska komisija predložila je uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini, saznaje "Dnevni avaz".

U pismu upućenom Evropskom parlamentu i ostalim institucijama Evropske unije, predlaže se suspenzija Privremenog sporazuma o trgovini s BiH ako zvanično Sarajevo s Briselom do 1. januara 2016. godine ne dogovori uslove pod kojima će se Hrvatskoj osigurati odgovarajući trgovinski sporazum s BiH.

BiH još nije prihvatila prilagođavanje trgovinskih povlastica odobrenih u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << okviru Privremenog sporazuma kako bi se u obzir uzela tradicionalna povlašćena trgovina između Hrvatske i BiH u okviru Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

U slučaju da do donošenja ove uredbe Evropska unija i BiH ne budu potpisale i privremeno primenjivale sporazum o prilagođavanju trgovinskih povlastica iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma, povlastice odobrene Bosni i Hercegovini trebalo bi obustaviti od 1. januara 2016. - stoji u predlogu Komisije.

Ako se usvoji ova odluka, BiH će izgubiti tržište EU, a Brisel je ranije odlučio da BiH neće dobiti oko 550 miliona bespovratnih sredstava iz fondova pretpristupne pomoći (IPA II), zbog nesprovođenja reformi.

Evropski parlament još je u februaru ove godine odlučio da bi, ako se ne sprovede presuda Sejdić - Finci, o ukidanju nacionalne diskriminacije u izbornom procesu, mogao Predsedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH da proglasi nelegitimnim i nelegalnim, piše list.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel traži uvođenje sankcija BiH

Izvor: RTS, 03.Okt.2014

Evropska komisija je predložila uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini, saznaje "Dnevni avaz".

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.