Bratunac: Parastos za 3.000 Srba

Izvor: B92, 07.Jul.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratunac: Parastos za 3.000 Srba

Bratunac -- U Bratuncu je danas obeležena dvadeseta godišnjica stradanja 3.267 Srba s područja srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu u BiH.

Parastos na centralnom spomen krstu na gradskom groblju u Bratuncu služio je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, a vence i cveće položile su brojne delegacije.

Vence su položile delegacije Vlade RS, Narodne skupštine RS, predstavnici amabasada Srbije i Rusije, visokog predstavnika u BiH, boračkih organizacija, porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poginulih boraca, opština iz Podrinja i mnogobrojnih udruženja građana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da zločini nad Srbima koje su počinile muslimanske snage iz Srebrenice, ne treba da budu zaboravljeni, navodeći da pred Haškim tribunalom, ali i pravosudnim institucijama BiH za te zločine niko nije osuđen.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, koji je komemoraciji prisustvovao kao izaslanik predsednika RS, rekao je da je "civilizacijski neshvatljivo" to što nema procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

"Zato Republika Srpska ulaže napore da se kroz strukturalni dijalog o reformi prevosuđa zaustave nepravde i da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine nad Srbima", rekao je Čađo.

Najveća stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču desila su se tokom 1992. i 1993. godine.

Za zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca Haški tribunal vodio je proceš protiv muslimanskog komandanta u Srebrenici Nasera Orića, ali je on oslobođen optužbi.

Ranijih godina komemoracija u Bratuncu se održavala 12. jula, a od ove godine održavaće se 7. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.