Bratska podela partijske imovine

Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratska podela partijske imovine

Demokratska partija socijalista u Crnoj Gori uknjižila je imovinu veličine 17.421 kvadratni metar, a crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost 17.129 kvadrata

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Da bivša Agencija za nacionalnu bezbednost raspolaže ogromnom imovinom nekadašnjih političkih organizacija u Crnoj Gori, koliko do juče bila je tajna. Verovalo se da je imovina bivših društveno-političkih organizacija, pre svega Saveza komunista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Socijalističkog saveza Crne Gore, pripala isključivo vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, ali u Upravi za nekretnine hiljade kvadrata poslovnog prostora upisano je kao vlasništvo Agencije za nacionalnu bezbednost, bivše Državne bezbednosti.

Nije poznato koji je državni organ kao ni kojom odlukom aminovao, takozvanom posebnom odlukom dodelio nepokretnosti DPS-u i ANB-u.

Demokratska partija socijalista u Crnoj Gori uknjižila je imovinu veličine 17.421 kvadratni metar, a crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost 17.129 kvadrata. Dokumenti Uprave za nekretnine svedoče da Đukanovićev DPS ima imovinu u većini gradova, a tajna služba u Podgorici i na Žabljaku. Zanimljivo je da ANB ima i hotel na Žabljaku, ali nigde ne piše na osnovu čega je stekla nad njim vlasništvo.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost prema papirima Uprave za nekretnine, na teritoriji Podgorice ima nepokretnosti veličine 8.457 kvadrata, odnosno 2.822 kvadratna metra posebnih delova objekata.

Na Žabljaku ova služba ima upisanu parcelu u katastru nepokretnosti od 5.702 kvadrata, ali i 148 kvadrata posebnih delova objekata. To su jedina dva grada u Crnoj Gori gde zvanično, prema dokumentima Uprave, ANB poseduje imovinu.

Tajna služba na Žabljaku poseduje hotel „Jelika”, koji ima 507 kvadrata, zatvorenog je tipa i u narodu je poznat kao „policijski džabaluk”. Tip vlasništva je prema papirima Uprave „korišćenje”, ali se nigde ne navodi i osnov sticanja. Na Žabljaku Agencija ima i porodičnu stambenu zgradu od 58 kvadrata, koja im je data odlukom državnog organa, dvorište od 4.895 kvadratnih matara za koje takođe nema podataka o osnovi sticanja.

U ovom gradu na severu Crne Gore ANB ima još jedno dvorište, od 242 kvadrata, koje im je ustupljeno odlukom nadležnog državnog organa, jer je tip vlasništva za ove nepokretnosti takođe „korišćenje”. Što se objekata na Žabljaku tiče, ANB je odlukom državnog organa dobila tri stambena prostora, od 133 kvadrata. Poseduju i nestambeni prostor porodične zgrade veličine 15 kvadrata, stečen po više osnova a radi se o jednoj sobi u prvoj etaži podruma. Za sve ove stambene prostore, Žabljaku u „tefterima” Uprave za nekretnine piše da su „to sobe koje su date odlukom državnog organa a tip vlasništva je svojina sa obimom 1/1”.

Sedište Agencije u Podgorici je u zgradi bivše Montenegrobanke, u elitnom naselju Kruševac, pokraj dvorca kralja Nikole, za čiju je adaptaciju opozicija rekla da je „utrošeno par miliona evra”. Oko sedišta ove zgrade Agencija ima u vlasništvu i zemljište veličine 6.281 kvadrat, stečeno „po više osnova”.

Na istoj lokaciji ANB ima i tri poslovne zgrade, veličine 804, 396 i 299 kvadrata, kao i garažu od 63 kvadratna metra. Tu je i dvorište na Ljuboviću, od 30 kvadrata, kao i porodična stambena zgrada i livada treće klase u tom delu grada, čija je veličina 258, odnosno 326 kvadrata.

Ovo pravo „malo bogatstvo” na Kruševcu tajna služba je stekla „po više osnova”, dok je za imovinu na Ljuboviću napisano u Upravi da je stečena „odlukom državnog organa”.

O pojedinim, drugim objektima koji su u Podgorici takođe vlasništvo ANB, Uprava za nekretnine je zapisala da „Agencija za nacionalnu bezbednost u Podgorici ima šest poslovnih prostora u vanprivredi, čiji je osnov sticanja kupovina, dok je tip vlasništva susvojina”, a površina varira od 42 do 689 kvadrata. Za pet poslovnih prostora nema podataka o sobnosti, dok je za šesti poslovni prostor navedeno da su to „tri sobe” u „prvoj etaži podruma”.

Novica Đurić

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.