Bramerc u petak o saradnji Hrvatske sa Hagom

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u petak o saradnji Hrvatske sa Hagom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u istarskom mestu Fažana da će svoju ocenu o saradnji Hrvatske sa tim sudom dati u petak, posle razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Bramerc nije direktno odgovorio na novinarsko pitanje da li je zadovoljan saradnjom Hrvatske s Tribunalom, napomenuvši da će ocenu izneti posle sastanka s Kosor.

Glavni kamen spoticanja u saradnji Hrvatske s Haškim tribunalom su takozvani artiljerijski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dnevnici iz operacije Oluja u avgustu 1995, koje haško tužilaštvo traži od Zagreba pošto ih smatra važnim u sudjenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Zagreb ističe da je predao sve dokumente koje poseduje i da potpuno saradjuje sa sudom.

Bramerc će, posle radne posete Hrvatskoj, sastavi pismeni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji zemalja regiona s Tribunalom koji će predstaviti u Njujorku, najverovatnije 18. juna.

Bramerc će sutra i u petak na Brionima učestvovati u radu četvrte regionalne konferencije državnih tužilaca vezane za procesuiranje ratnih zločina koju organizuje hrvatsko državno tužilaštvo.

Bramerc je kao vrlo važan ocenio sastanak državnih tužilaca zemalja regiona s haškim tužiocima.

"Ima mnogo otvorenih pitanja koja moramo rešiti, naročito u svetlu činjenica da rad Haškog suda prestaje za tri godine", rekao je Bramerc u Fažani, pre prevoza brodom na Brione.

On je naglasio i da je u ovom momentu najvažnije jačanje saradnje izmedju državnih tužilaštava Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH s Haškim tribunalom, kao i medjusobne saradnje tužilaštava tih zemalja.

Pored Bramerca i tužilaca i predstavnika tužilaštava zemalja regiona, u radu konferencije učestvovaće hrvatski predsednik Ivo Josipović, ministar pravde Ivan Šimonović, šef delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ambasador SAD za ratne zločine Stiven Rap.

Konferenciji prisustvuje i holandska ambasadorka u Hrvatskoj Katarina Marija Truster i generalni sekretar Medjunarodnog udruženja tužilaca Henk Markar Šolc.

U radu konferencije učestvovaće i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovogodišnja konferencija je, kao i dosadašnje, radnog tipa i zatvorena za javnost i predstavnike medija, pa će nakon završetka biti objavljeno zajedničko saopštenje učesnika na internet stranici Državnog tužilaštva Hrvatske.

Za vreme svoje posete Hrvatskoj Bramerc se juče sastao s Josipovićem.

Kosrova se trenutno nalazi u Vašingtonu gde nastoji da dobije podršku SAD za povoljnu ocenu saradnje Zagreba i Haga, što bi joj u pregovorima s EU omogućilo otvaranje poglavlja o sudstvu i osnovnim pravima.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Bramerc: Ocena o saradnji Hrvatske posle razgovora s Kosorovom

Izvor: Blic, 26.Maj.2010

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Fažani da će svoju ocenu o saradnji Hrvatske sa sudom u Hagu dati u petak posle razgovora s premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor...Na pitanje novinara da li je zadovoljan saradnjom Hrvatske i Haškog suda, Bramerc nije direktno odgovorio,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.