Bramerc čeka sporazum BiH i Srbije

Izvor: B92, 11.Nov.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc čeka sporazum BiH i Srbije

Sarajevo -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da se čeka konačna verzija sporazuma BiH i Srbije o saradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Cilj tog sporazuma je, kako je objasnio, izbegavanje paralelnih istraga i saradnja u razmeni informacija.

"Razmena informacija donekle već postoji, ali ovaj sporazum će pomoći u utvrđivanju ko je zadužen za istragu. To neće rešiti sve probleme kao što je, na primer, pitanje neizručivanja između Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH", precizirao je Bramerc u intervjuu nedeljniku "Dani".

On je rekao da još nije video poslednju verziju sporazuma, jer se o njoj još razgovara, dodajući da je potpisivanje sporazuma bilo dogovoreno za

juli ove godine, ali je sve odloženo zato što su zvaničnici BiH hteli da pregledaju neke detalje sporazuma.

Bramerc je dodao da je Tribunal ponudio da se sporazum potpiše u Hagu, ali da "to ne bude samo na papiru, već da se on i implementira".

Upitan da li u slučaju Radovana Karadžića treba početi postupak dokazivanja genocida prioritetno u drugim opštinama BiH, završavajući na kraju sa Srebrenicom, za koju je u sudu u Hagu već doneto nekoliko presuda, Bramerc je rekao da tužilaštvo ne zaboravlja ono što je naučilo iz dosadašnjih predmeta, uključujući i predmet Slobodana Miloševića.

On je istakao da se u predmetu Karadžić počelo s dokazima za zločine tokom opsade Sarajeva, a sledili su dokazi za zločine počinjene u

opštinama u celoj Bosni i Hercegovini, a zatim dokazi za zločine uzimanja pripadnika UN-a za taoce tokom sukoba.

"Ovog meseca počećemo sa završnom komponentom dokaznog postupka Tužilaštva, koja se odnosi na zločine počinjene u Srebrenici 1995.

godine", najavio je Bramerc.

On je zaključio da je tačno da je Tužilaštvo u Hagu bilo uspešno u krivičnom gonjenju za zločine u Srebrenici, ali da je bilo uspešno i u krivičnom gonjenju drugih za većinu zločina iz predmeta Karadžić, uključujući zločine počinjene u opštinama u celoj Bosni i Hercegovini, kao i u Sarajevu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bramerc: Uskoro sporazum o izbegavanju paralelne istrage

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Nov.2011

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da se čeka konačna verzija sporazuma BiH i Srbije o saradnji u procesuiranju ratnih zločina. Bramerc je za sarajevski nedeljnik "Dani" rekao da je svrha sporazuma izbegavanje paralelne istrage i omogućavanje razmene informacija. "Razmena...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.