Bramerc: Zagreb i dalje ne kažnjava svoje zločince

Izvor: Mondo, 11.Dec.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Zagreb i dalje ne kažnjava svoje zločince

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, u izveštaju Savetu bezbednosti UN navodi da se hrvatska vlada i dalje meša u gonjenje ratnih zločinca iz redova HV i HVO.

Foto: MONDO/Goran Sivački ilustracija

Hrvatska vlada još uvek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog veća odbrane (HVO), rekao je tužilac Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mehanizma za krivične sudove (MMKS).

U izveštaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.

Hrvatska:Optuženo 22 Srba za ratni zločin

Uprkos direktnim naporima Kabineta tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izveštaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja.

"Ovakva politika utiče na promovisanje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu", stoji su Bramercovom izveštaju, gde se takođe navodi da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.

On je u izveštaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebalo da povuče ovakav stav, te da "dopusti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja".

Bramerc je u izveštaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susednim zemljama.

Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izveštaju, čini se da, dok "hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susednih zemalja".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Godinama sabotiraju PROCESUIRANjE RATNIH ZLOČINACA: Glavni tužilac Haga RASKRINKAO Hrvate

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2018

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc je u izveštaju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina..Prema njegovim rečima, to je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.