Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjački predlog ustavnih reformi

Sarajevo -- Haris Silajdžić i Sulejman Tihić rade na izradi ustavnih rešenja koja predviđaju BiH bez entiteta.

Po njihovom predlogu, Bosna i Hercegovina bila bi decentralizovana država sastavljena od više, mahom multietničkih, regija. Konstitutivnost tri naroda ne bi bila dovođena u pitanje, ali bi novi ustav u svakoj varijanti onemogućavao bilo kakvo teritorijalno cepanje BiH.

Savetnik Harisa Silajdžića za ustavna pitanja Damir Arnaut rekao je za Dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avaz da je cilj funkcionalna država koja će što pre postati punopravan član Evropske unije.

"Predviđena su tri nivoa vlasti, a cilj je da nijedan narod ne bude dominantan na najvišem i srednjem nivou. Bosna i Hercegovina bi imala dvodomni parlament, predsednika i vladu, sa premijerom na čelu", rekao je Arnaut.

Bošnjački predlog ustavnih reformi trebalo bi da bude gotov tokom septembra, kada se najavljuju intenzivni razgovori o brojnim spornim pitanjima u zemlji.

Naznake budućih rešenja iz Sarajeva, ovoga puta i formalno, pokazuju da je cilj bošnjačke strane ukidanje Republike Srpske, dok je premijer RS Milorad Dodik ranije najavio da je srpski predlog stvaranje BiH kao federacije, u kojoj je RS jedna jedinica koja ima pravo na samoopredeljenje.

Predstavnici bošnjačkih stranaka se nadaju da bi i hrvatske stranke mogle da prihvate njihov predlog, a takav optimizan zasnivaju na jednoj od hrvatskih varijanti koja je predlagala ukidanje entiteta i snažan paritet sva tri konstitutivna naroda u vlasti.

Međutim, među Hrvatima je jača struja koja insistira na osnivanju trećeg, hrvatskog entiteta, a predstavnici hrvatskih stranaka narednih dana treba da definišu svoj konačni stav o ustavnim reformama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.