Bosna štiti islamiste

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna štiti islamiste

U svom redovnom, godišnjem izveštaju za 2017. Stejt departmenta, Srbija je pohvaljena kao država u kojoj je došlo do najviše pozitivnih pomaka, dok je BiH ocenjena kao najproblematičnija kada je reč o borbi protiv globalnog terorizma.

Kao ključni problem u Bosni, američki analitičari ukazuju da veću efikasnost "podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma". >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević ocenjuje za "Vesti" da je Stejt department naveo sve važne probleme na koje on već godinama unazad ukazuje.

- Ovo je jedan od do sada najsnažnijih šamara vlastima u Sarajevu od strane Amerike i jedino je nedostajalo da otvoreno kažu: "Ljudi, kod vas je potpuni raspad sistema" - ističe Galijašević i podseća da n jedan dosadašnji izveštaj američke vlade nije bio ovoliko oštar u oceni situacije u BiH.

- I u pravu su. Službe koje bi trebalo da se bave obaveštajnim radom su ne samo nesinhronizovane, već je dobar deo njih u svađi. SIPA - agencija koja se direktno bavi borbom protiv terorizma ima ukupno 25 ljudi, a svaki pokušaj da joj se pojačaju kapaciteti se odbija.

Problem stvara i loša zakonska regulativa, ali i tu su svi pokušaji da se nešto promeni na kraju odbijani. Tako je i moguće da Amerika već dve godine potražuje državljanina BiH osumnjičenog za terorističke napade, ali i da već dve godine bezuspešno traje istraga o četiri slučaja pranja novca u cilju finansiranja terorističkih organizacija.

Ministarstvo bezbednosti i Tužilaštvo BiH umesto da sarađuju, oni su u svađi i to na personalnim nivoima zbog čega trpe obe institucije.

- Čudi me da Stejt department poglavlje o BiH nije završio zaključkom: "Vi ste zapravo glavna pretnja po region i svet" - zaključuje Galijašević.

Za razliku od Bosne, Stejt department za aktivnosti Srbije ima samo reči hvale, navodeći da je zvaničan Beograd preduzeo sve potrebne korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma.

Za profesora na Fakultetu bezbednosti Zorana Dragišića izveštaji Stejt departmenta su po pravilu objektivni:

- Ovaj poslednji pokazuje da je Srbija zaista lider u regionu i kada je reč o borbi protiv međunarodnog terorizma, ali i saradnji sa bezbednosnim službama u regionu - naglašava Dragišić.

Na konstataciju Stejt departmenta da i dalje postoji rizik od pranja novca zarad finansiranja međunarodnog terorizma, ovaj stručnjak odgovara da je geostrateški položaj Srbije takav da će to uvek biti objektivna opasnost, ali aktivnosti nadležnih službi pokazale su da naša zemlja ima i načina i kapaciteta da to spreči.

U izveštaju Stejt departmenta posvećenom Kosovu, navodi se da je prošle godine 403 osobe otputovalo u Siriju i Irak kako bi se borili u redovima ID ili Al Nusra fronta, te da ih je 74 poginulo. Navodi se da se 133 radikalnih islamista sa Kosova vratilo, dok je 196 i dalje u konfliktnim zonama.

Dragišić ističe da je toliki broj "ratnika" posledica bezbednosne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

- Pokazuje se da vlasti u Prištini nemaju kapaciteta i da su faktički nesposobni da situaciju drže pod kontrolom - ocenjuje ovaj stručnjak.

Zoran Dragišić ističe da će se predstojećim referendumom odrediti i dalja sudbina Makedonije.

- Albanski faktor se pomirio sa činjenicom da onog trenutka kada Makedonija postane članica NATO nestaju i bilo kakve teritorijalne pretenzije. Ali očekujem da će se sa stabilizacijom situacije u ovoj zemlji to odraziti i na ceo Balkan - zaključuje Dragišić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.