Bosna preti povlačenjem ambasadora

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna preti povlačenjem ambasadora

Vlasti u Bosni zapretile su da bi mogle povući ambasadora iz Beograda! Smatra se da je ovo još jedan vid pritiska na Srbiju da povuče molbu Velikoj Britaniji za ekstradiciju Ejupa Ganića, dok se čeka odluka Višeg suda u Londonu o žalbi njegovog pravnog tima na nepuštanje ratnog člana Predsedništva BiH na slobodu uz kauciju.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje ratnog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom od više stotina gusto kucanih strana, upućena je Velikoj Britaniji, radi ekstradicije Ganića Višem sudu u Beogradu, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, "u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji".

Ovaj zahtev upućen je nepuna 24 časa pre nego što Viši sud u Londonu treba da donese odluku o žalbi pravnog tima Ejupa Ganića da ne bude pušten na slobodu uz kauciju.

Postupajući sudija u ovom predmetu Nikolas Evans objasnio je da će Viši sud doneti danas odluku, a ukoliko Ganićeva žalba bude odbijena on će se pred sudom pojaviti prema ranijim najavama - 25. marta.

- U slučaju da Viši sud odluči da ga pusti na slobodu uz kauciju, on će se u sudnici pojaviti sledećeg meseca - objasnio je Evans.

U iščekivanje ove odluke, vlasti u Bosni sve više pojačavaju pritisak na Srbiju da povuče predlog za ekstradiciju, a kao poslednji vid ucene je pretnja da bi BiH mogla da povuče svog ambasadora iz Beograda, Borišu Arnauta koji se bukvalno još nije ni raspakovao jer je u Srbiju stigao tek pre nedelju dana.

Prema pisanju nekih beogradskih medija, povlačenje ambasadora je prvi korak predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u slučaju da britanski sud odluči po zahtevu Srbije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić priznaje da je "slučaj Ganić" iz sfere prava zašao u sferu politike.

Mediji u Bosni se bave i spekulacijama odakle Ejupu Ganiću diplomatski pasoš. Ministar inostranih poslova BiH, Sven Alkalaj decidno je demantovao da je on dodelio diplomatski pasoš Ganiću, a isto je učinio i bivši ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić.

Mediji spekulišu da je Ganiću diplomatski pasoš dodelio najverovatnije Boriša Arnaut kome su vlasti u Beogradu jednom već odbile akreditaciju za ambasadora u Srbiji zato što je bio umešan u nekontrolisanu podelu pasoša mudžahedinima koji su ratovali na muslimanskoj strani tokom rata u Bosni.

- Politika se u ovom slučaju mnogo meša u pravosudne stvari, a sud u Velikoj Britaniji će odlučiti da li su jači argumenti Srbije ili BiH u zahtevima za ekstradiciju Ganića - kaže Vekarić i objašnjava da Srbiju "ne raduje" zahlađenje odnosa između dve zemlje.

- Ne raduje nas što na ovaj način razbuktavamo i tako urušene odnose sa BiH, ali ratni zločini se moraju rešiti - ocenio je Vekarić koji ne smatra da je Srbija bila spora u dostavljanju prevoda dokumentacije o Ejupu Ganiću na engleski jezik.

- Kritikuju nas kako to da nismo ranije preveli sve papire na engleski, a reč je o više stotina stranica. Pa, šta da je uhapšen u Španiji ili nekoj drugoj zemlji.

Jel smo trebali da njegov predmet prevedemo na sve svetske jezike - upitao je Vekarić i potvrdio da Ganić nije uhapšen na osnovu Interpolove poternice, već međudržavnog sporazuma Srbije i Velike Britanije.

- Bosna je uspela u centrali Interpola da suspenduje sve naše poternice, ali to će biti predmet rasprave čelnika Interpola ovih dana - kaže Vekarić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.