Bosanska retorika i zabrinuta EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bosanska" retorika i zabrinuta EU

SARAJEVO - Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milband izjavio je sinoć u Sarajevu da EU podržava evropski put BiH, ali da je zabrinuta retorikom koja se kosi sa provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U BiH mora postojati bolja saradnja političkih lidera. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja mapu puta BiH ka EU i svi zajedno u zemlji moraju sarađivati da bi se uspešno provodile reforme na putu ka evroatlantskim integracijama", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je novinarima Milband.

On je istakao da BiH ne sme da propusti šansu koja joj se pruža na putu ka EU.

Traži se odgovornost

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da je Savet ministara EU na jučerašnjem sastanku u Briselu pozvao vlasti u zemlji da preuzmu odgovornost i obnove napore da bi neophodne reforme bile nastavljene i obezbeđen napredak BiH na putu ka EU.

"Savet ministara EU pozdravio je sporazum koji su postigle tri vodeće političke partije u BiH i sada je potrebno da se dogovoreni predlozi što pre konkretiziraju", istakao je Lajčak.

Veći angažman Unije

On je naglasio da je na sastanku izražena volja EU da pojača svoj angažmnan u BiH i da preuzme odgovornosti, koristeći sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju.

"Sa sastanaka Saveta ministara EU upućen je dobar signal za BiH, ali i za Savet za provođenje mira", zaključio je Lajčak.

Saglasni u jednom

A kako je rekao je član PDP-a Zoran Tešanović, na sinoćnjem sastanku ministra inostranih poslova Velike Britanije Dejvida Milibanda sa predstavnicima šest vodećih političkih partija u BiH u Sarajevu pozdravljeno je interesovanje EU za BiH,.

"Raduje nas da od EU možemo očekivati dodatno interesovanje za BiH da bi uspešnije prelazili prepreke na putu evropskih integracija i tu nema razlike u stavovima među učesnicima večerašnjeg sastanka", rekao je Tešanović novinarima po okončanju razgovora.

Fokus koji prija

Predsednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da se tokom sastanka razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o sednici Savjeta ministara EU.

"EU stavlja BiH u fokus svog interesovanja, što je veoma pozitivno", ocenio je Ljubić.

Sastanaku su, osim Tešanovića i Ljubića, prisustvovali potpredsednik SNSD-a Nikola Špirić, lider SDA Sulejman Tihić, predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i zamenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.