Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bond u poseti Srebrenici

Sarajevo -- Novoimenovani specijalni izaslanik za Srebrenicu Kliford Bond danas će prvi put posetiti taj grad.

Izaslanik Kancelarije visokog predstavnika (OHR) za Srebrenicu ide u Srebrenicu kako bi se upoznao sa situacijom u toj opštini, kao prvi korak na novoj dužnosti. Sam početak njegove misije obeležen je značajnim nesuglasicama u vezi sa prirodom njegovih budućih aktivnosti.

Oštar politički sukob oko statusa Srebrenice, koji je obeležio poslednjih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmica na prostoru Bosne i Hercegovine, stvorio je negativan politički ambijent, pa se sam početak misije Kliforda Bonda odvija u atmosferi nepoverenja i podozrivosti.

Današnja poseta međunarodnog zvaničnika biće samo upoznavanje sa situacijom u gradu, ali su izjave političkih zvaničnika iz Republike Srpske nakon njegovog imenovanja u startu opteretile njegovu misiju.

Bond se na početku suočio s problemom same definicije svog delovanja.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da sam naziv specijalni predstavnik ukazuje na političku prirodu njegove misije. Dodik je zapretio kako će entitetske vlasti onemogućiti bilo kakav pokušaj uplitanja u politička pitanja, u prvom redu u pitanje statusa Srebrenice.

S druge strane, Srebreničani, sa izuzetkom jednog tamošnjeg ne toliko uticajnog udruženja, smatraju kako je Kliford Bond ranije pokazao spremnost za rešavanje različitih pitanja, pogotovo kad je reč o Srebrenici, pa očekuju da će saradnja sa specijalnim izaslanikom biti uspešna i usmerena na najznačajnija i najbolnija pitanja srebreničkih povratnika.

Suočeni sa optužbama iz Republike Srpske, zvaničnici Kancelarije visokog predstavnika OHR naglašavaju kako misija američkog diplomate neće imati političku prirodu.

Njegov zadatak je koordinacija aktivnosti lokalnih vlasti na svim nivoima, kako bi bili stvoreni normalni životni uslovi za stanovnike te opštine, pojašnjava direktor za komunikacije OHR-a Kris Benet.

Iako je imenovanjem specijalnog koordinatora i formiranjem koordinacionog tela za Srebrenicu visoki predstavnik imao nameru da prekine političku krizu nakon presude Suda pravde u Hagu, očito je da to neće biti jednostavno, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Amir Sužanj.

Kako god ga ko tumačio, pitanje Srebrenice svi u Bosni i Hercegovini ipak smatraju političkim pitanjem, pa će to biti značajno opterećenje u radu novoimenovanog specijalnog predstavnika za to područje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.