Izvor: B92, 01.Sep.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomba pred Vegradom u Celju

Celje -- Slovenački policajci su jutros odstranili bombu podmetnutu na vratima preduzeća "Vegrad" koje je nedavno proglasilo insolventnost.

Policijska uprava Celje je potvrdila da je jutros dobila prijavu o podmetnutoj bombi u poslovnoj zgradi jednog od najvećih slovenačkih građevinskih preduzeća Vegrad, u Velenju.

Policija još nije saopštila o kakvoj eksplozivnoj napravi se radi i ko ju je postavio.

Inače, "Vegrad" je nedavno proglasio insolventnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poveriocima je dužan 240,7 miliona evra.

Pored toga, radnici "Vegrada" ne samo da mesecima ne dobijaju plate, već im je preduzeće ranije od plata odbijalo rate za dignute kredite, koje nije uplaćivalo bankama, a slovenački kriminalisti se bave i slučajem nestalih oko 20.000 evra koje su radnici "Vegrada" skupili za pomoć porodici svog pokojnog kolege.

Predsednica Uprave "Vegrada", Hilda Tovšak, koja je u međuvremenu izvršila menadžersko preuzimanje preduzeća, je u ponedeljak dala ostavku, sa namerom da pređe u nadzorni savet preduzeća, a sudu je predložila prisilno poravnavanje, pri čemu očekuje, u okviru predloženog finansijskog prestrukturisanja preduzeća, da se dužnici odreknu 80 odsto duga, odnosno da im "Vegrad" tokom naredne četiri godine isplati samo 20 odsto dugova.

Veliki broj radnika "Vegrada" su strani radnici, većinom iz BiH, a zbog uslova u kojima žive i neisplaćenih plata se nedavno oglasio čak i slovenački kardinal iz Vatikana, Franc Rode, ocenivši da je sramotno i nedopustivo da se u Sloveniji tako tretiraju radnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.