Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolest ludih krava i u BiH

Sarajevo, Ljubljana -- Posle Slovenije, i u BiH otkriven je novi slučaj bolesti ludih krava u govedini uvezenoj iz Austrije.

Srbija nije u opasnosti, jer se već deset godina ne uvozi govedina, a uzorci životinja se redovno ispituju, kažu u Ministarstvu poljopriovrede. Ipak, Srbija jos uvek nije, po uzoru na zemlje EU, u potpunosti zabranila korišćenje koštanog brašna za prehranu životinja koje je jedan od glavnih prenosnika kravljeg ludila, već ta zabrana važi samo za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << goveda.

Srpskim životinjama, kazu u ministarstvu poljoprivrede, ne preti bolest ludih krava. Koštano, u narodu poznato kao crkotinsko brašno, srpski proizvođači sve ređe koriste i to samo za ishranu onih životinja za koje nije opasno.

"Sigurno da neki rizik postoji, ali smo mi tu da ih prekontrolišemo i kaznimo", kaže Dejan Krnjajić iz Uprave za veterinu.

Ipak, samo teorijska mogućnost pre 5 godina pretvorila se u jezivu slovenačku stvarnost. U Sloveniji je na snazi zabrana o ishrani koštanog brašna od 1996 - 2000. godine, zabranjena je upotreba i za ostale životinje. Prvi slučaj kravljeg ludila pokazao je da se ne poštuje zakon jer je brašno korišćeno u ishrani svinja.

Hiljade tone životinjskog otpada leži razbacano po Srbiji jer retke specijalizovane kafilerije u Srbiji nemaju dovoljno kapaciteta da ga unište. O otpadu se brinu lokalne samouprave, koje čekaju da republika propiše nacin i tehnologiju njegovog zbrinjavanja.

"Te količine koje završavaju na divljim deponijama sa slabom kontrolom - tamo dolaze krda stoke i svinje i taj ciklus mogućnosti, zagađenja mutacije i pojave zaraznih bolesti je veoma aktuelan", objašnjava gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branimir Božović.

Životinjski otpad se spaljuje u svim zemljama EU – u nekima od njih, koštano brašno se koristi u ishrani kućnih ljubimaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.