Blokiraće puteve zbog otetih stanova

Izvor: Politika, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiraće puteve zbog otetih stanova

Zvornik – Nezadovoljni smo odgovorom OHR-a na zahtev za određivanje novog roka za vraćanje stanova, jer OHR nije ni sagledao suštinu problema sa kojima se suočava oko 10.000 građana BiH zakonskih nosilaca stanarskih prava koji su zbog rata napustili stanove i posle nisu mogli vratiti svoju imovinu, izjavio je juče Drago Čuturić, predsednik Udruženje građana za vraćanje stanarskih prava u BiH.

OHR je u više navrata postupao u skladu sa nadležnostima Dejtonskog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako bi produžio zakonske rokove za podnošenje zahteva za vraćanje stanova, a organi BiH su 2004. godine preuzeli odgovornost za povratak izbeglica i raseljenih lica, pa svi zahtevi za produženje rokova za vraćanje stanova moraju biti upućeni domaćim institucijama.

Čuturić je, začuđen odgovorom OHR-a, istakao da mu nije jasno kako institucija sa najvišim ovlašćenjem u BiH zanemaruje oko 40.000 beskućnika koji nisu ostvarili osnovno ljudsko pravo na stan. Prema njegovom mišljenju, zbog sprege OHR-a i vlasti BiH većina predratnih vlasnika stanova su beskućnici ili borave u prihvatnim centrima.

Kako bi zaštitili svoje interese, članovi Udruženja podneli su ustavnim sudovima Republike Srpske i Federacije BiH zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o prestanku primene Zakona o korišćenju napuštene imovine i, ako i ovaj odgovor bude negativan, Udruženje će, najverovatnije, u znak protesta organizovati blokade puteva.

Udruženje se do sada više puta obraćalo visokom predstavniku u BiH, vladama RS, Federacije BiH i distrikta Brčko, Savetu ministara BiH da odrede novi rok za podnošenje zahteva za vraćanje stanarskih prava. Vlada FBiH jedina je odgovorila da nema mogućnosti da vrati stanove, jer ih je dodelila drugim korisnicima.

Mnogi nosioci stanarskog prava nisu ni znali za rok do koga je trebalo podneti zahtev, a neki organi koji su se bavili stanarskim pravima opstruisali su zahteve držeći ih u fiokama do isteka zakonskog roka, a od toga je 90 odsto u Federaciji BiH. Mnogi nisu mogli da podnesu zahtev jer su bili raseljeni po Bosni i svetu. Čuturić navodi primer Jelene Božić koja je imala osam godina kad su joj roditelji ubijeni u Zenici i koja nije znala da mora u određenom roku da podnese dokumenta za vraćanje stana.

Udruženje građana BiH za vraćanje stanarskih prava, čije je sedište u Zvorniku, osnovano je u decembru prošle godine sa ciljem da izdejstvuje da novi rok za vraćanje stanova bude do 31. 12. 2009. godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.