Izvor: B92, 10.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada mađarskih nacionalista

Bratislava -- Mađarski nacionalisti blokirali su jutros sa mađarske strane tri bivša glavna granična prelaza sa Slovačkom.

Nacionalisti iz radikalne desničarske stranke Pokret za bolju Mađarsku - Jobik za posle podne najavili su blokadu još dva prelaza, javljaju slovački mediji. Blokadom granica Jobik protestuje zbog toga što je 1. novembra u slovačkom gradu Dunajska Streda, centru tamošnje mađarske manjine, slovačka policija tokom utakmice slovačke lige intervenisala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv mađarskih navijača i privela 17 državljana Mađarske.

U tri intervencije slovačke policije, prvo protiv navijača gostiju, Slovana iz Bratislave, zatim i protiv navijača domaćih DAC Dunajska Streda, povređeno je 50 ljudi, među njima i navijači koji su došli iz Mađarske, a ukupno je privedeno 35 huligana.

Mađarski nacionalisti i ekstremisti optužili su odmah Slovačku da je njena policija namerno tukla navijače samo zato što su Mađari, a već 10 dana demonstriraju ispred slovačke ambasade u Budimpešti, uz skandiranje "Slovaci nemate domovinu" ili "Dole Trijanonski sporazum".

Mađarski ekstremisti blokiraju sa po desetak vozila jednu voznu traku na svakom od tih prelaza, a na mestu su i uniformisani pripadnici poluvojne ekstremističke Mađarske garde, koje slovački mediji i zvaničnici nazivaju nacistima i fašistima.

Tamaš Kepeti, iz vanpralamentarnog Jobika, danas je kazao novinarima da blokadom žele da upozore i da se mađarska vlada pokazala kao nesposobna da zaštiti svoje građane.

Za blokadu imaju dozovolu mađarskih vlasti, a policija reguliše saobraćaj.

Mađarski nacionalisti žele da blokadom izraze solidarnost sa 28 pristalica Mađarske garde koje je u subotu uhapsila slovačka policija, kada su u uniformama Narodne straže došli u slovački grad Kralovski Hlmec da obeleže 70-godišnjicu bečke arbitraže.

Tom arbitražom Čehoslovačka je morala da preda Mađarskoj delove svoje teritorije.

Slovačka policija privela je Mađare, optužila ih za propagiranje ekstremističkih i rasističkih pokreta jer su kod njih, kako tvrdi policija, nađeni ekstremistički simboli i propagandni materijal, ali ih je juče pustila da se brane na slobodi.

"Za slovačku vladu je neprihvatljivo da bilo kakve organizacije marširaju po Slovačkoj u vojnim uniformama, da ne govorim o mađarskim nacistima koji su u subotu prešli našu granicu", kazao je slovački premijer Robert Fico i ocenio jučerašnji incident kao "provokaciju bez presedana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.