Bivši logoraši spremni da svedoče o „Lori”

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši logoraši spremni da svedoče o „Lori”

Očekuje se da bi novo suđenje za zločine u Splitu moglo da počne krajem leta ili početkom jeseni

Vest da je Županijsko tužilaštvo u Splitu pre desetak dana podiglo novu optužnicu protiv petorice vojnih policajaca za ratni zločin u splitskom ratnom zatvoru „Lora” tokom 1992. godine bivši logoraši sa područja istočne Hercegovine primili su sa podeljenim osećanjima: odobravanjem ali i rezervom. Odobravaju svaki novi doprinos u otkrivanju istine o ovom splitskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazamatu, ali su rezervisani zbog činjenice da ni novom optužnicom nisu obuhvaćene sve žrtve i svi zločini.

Nova optužnica tereti ratnog upravnika zatvora u „Lori” Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića, te stražare Antu Gudića, Anđelka Botića i Emilia Bungura za mučenja, ponižavanja, psihička i fizička zlostavljanja i ubistva trojice zarobljenih pripadnika JNA, rezervista Duška Jelića iz Trebinja i Vlade Savića iz Nevesinja, te aktivnog pripadnika JNA Bojana Vesovića iz Kragujevca. Petorica okrivljenih pre tri godine osuđeni su za zločine nad civilima u istom logoru na kazne zatvora u trajanju od šest do osam godina, a ovo je prva optužnica za zločine nad vojnim zarobljenicima. Bungur i upravnik Duić osuđeni su u odsustvu, ali su i dalje u bekstvu.

– U Udruženju logoraša regije Trebinje imamo šezdeset jednu osobu koji su prošli torturu u „Lori” i sigurno je 90 odsto njih spremno da ode u splitski sud i da svedoči, da smognu snagu da kažu šta se tamo događalo. Hrvatska je dugo negirala smrt Duška Jelića, mladića iz Trebinja, koji je zlostavljan i ubijen u „Lori”, ali njegovi posmrtni ostaci su nađeni i pre godinu dana sahranjeni u Trebinju, nakon čega je tužilaštvo moralo da se odluči na ovakav potez, ocenjuje Vukan Kovač, i sam bivši zatvorenik „Lore”.

Neki od bivših logoraša iz splitskog zatvora već su svedočili na suđenju 2005. godine, i spremni su da to učine ponovo. Veso Deretić, koji je proveo dva i po meseca u zloglasnom bloku C priča da je prilikom prvog odlaska u Split primao pretnje da ne sme svedočiti.

– Drago mi je da opet mogu da svedočim zbog drugova koji su tamo ubijeni, i ja sam mogao isto tako da skončam, ali pukim slučajem sam ostao živ. Nema pretnji koje bi mogle da me spreče da kažem istinu o onome što sam video i preživeo, kaže Deretić.

Očekuje se da bi novo suđenje u Splitu moglo da počne krajem leta ili početkom jeseni ove godine. Međutim i nova optužnica obuhvata samo mali deo zločina u „Lori ”, a u mnogim slučajevima istraga još nije ni počela.

– I ovo suđenje se odnosi samo na 1992. godinu, ali treba da se zna da je poslednji zatvorenik iz „Lore” izašao tek 1997. godine. To je dug period i svašta se tamo dešavalo. Još niko nije odgovarao ni za takozvanu nikšićko-šavničku grupu crnogorskih rezervista. Njih dvanaest je u „Lori” ubijeno na zverski način, nakon strašnog mučenja, a koliko znamo iz kontakata sa kolegama iz Udruženja boraca Crne Gore, zvanična Podgorica potpuno ignoriše ovo pitanje, napominje Vukan Kovač.

Bivši logoraši sa područja Hercegovine napominju da će do suđenja zahtevati podršku od strane zvaničnih organa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u nameri da istinu iznesu na videlo. Procenjuje se da je kroz vojno-istražni centar „Lora” u Splitu tokom rata tamnovalo oko hiljadu zatvorenika, uglavnom pripadnika JNA i srpskih civila iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Više od šezdeset ih je u „Lori” ubijeno.

S. Pešut

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.