Biskup u šoku: Nemci u dubrovačkoj crkvi snimali golu ženu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biskup u šoku: Nemci u dubrovačkoj crkvi snimali golu ženu

Ekipa nemačke Akademije za film i televiziju u jednoj dubrovačkoj crkvi snimala je golu ženu, što je veoma ražalostilo lokalnog biskupa Matu Uzinića, koji je najavio da će zbog zloupotrebe crkve podneti prijave.

- Dubuko me je ražalostilo to što je danas zbog svoje promocije zloupotrebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimerenih fotografija pod krinkom umetnosti, na šta ćemo morati medijski i pravno da reagujemo - naveo je Uzunić na na Fejsbuku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Kako prenose lokalni mediji, reč o dokumentarnom filmu 'The Colour Nude' u kojem će biti predstavljen dubrovački fotograf Stjepo Brbora koji se bavi aktovima.

Brbora je tako poslednja dva dana fotografisao 64-godišnji model Vesnu Knežević iz Beograda, želeći da prikaže, kako se navodi, njenu lepotu, bez obzira na njene godine, uklopljene u lepotu Dubrovnika.

Nemačka ekipa je u razgovoru za Dubrovački dnevnik rekla da su se potrudili da celo snimanje prođe "vrlo diskretno", jer su znali da bi konzervativci mogli da reagujuju na golotinju u crkvi.

- To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo važna istorijska mesta gde možemo da koketiramo za zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku, odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo da izbegnemo kliše, stereotip o lepoti, predrasudama kako to mogu da rade samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni - rekao je fotograf Brbora.

Marijana Verhoef, režiserka filma, kaže da je Dubrovnik idealna kulisa zbog svetlosti i istorijskog aspekta, posebno zato što je i cilj samog filma razbijanje tabua i granica između prošlosti i sadašnjosti. Inače, model je njena majka. Crkva, međutim, neće gledati blagonaklono na umetničke slobode.

Da je to tako potvrdio je dubrovački biskup Uzunić koji je najavio pravne mere zbog "zloupotrebe otvorenosti crkve".

- Moleći večeras Gospodina za nas koji smo ovim povređeni, s raspetim Isusom želim da molim i za one koji su to prouzrokovali govoreći:: 'Oče, oprosti im, ne znaju šta rade'", napisao je biskup Uzinić na društvenim mrežama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.