Izvor: B92, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH traži uvoz žitarica

Sarajevo, Beograd -- BiH će zatražiti od Hrvatske i Srbije razgovore o uvozu žitarica neophodnih da bi se sprečila nestašica brašna i hleba u toj zemlji.

Ta inicijativa je najavljena iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kako bi se prebrodila trenutna situacija u toj zemlji. Hitno se traži 50 hiljada tona pšenice i 25 hiljada tona kukuruza jer su ciene pekarskih proizvoda u posljednjih nekoliko dana povećane bez kontrole.

Cene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovnih namirnica u BiH povećavaju se iz dana u dan. Iz nadležnih institucija kažu da je poskupljenje neizbežno zbog povećanja cene pšenice i kukuruza na svetskom tržištu i da se u naredna dva meseca može očekivati novi talas poskupljenja.

Potpredsednik Privredne komore Federacije Jago Lasić kaže da raspon poskupljenja zavisi od sirovine koja ulazi u cenu proizvoda."Manje je skočila cijena pšenice od cijene kukuruza i uljarica, tako da se očekuje znatnije povećanje cijena mesa i ulja od brašna", kazao je on.

BiH je u posebno teškoj poziciji zbog činjenice da ne poseduje gotovo nikakve rezerve žitarica, pa se najava razgovora o kupovini sa Srbijom i Hrvatskom smatra jedinim realnim korakom.

Hrvatska i Srbija privremeno su zabranile izvoz pšenice u Bosnu.

Predsednik jedne od najuticajnijih sindikalnih organizacija u BiH "PP Divut" Mehmed Avdagić smatra da je nastala situacija direktna posledica neodgovornosti vlasti i nepostojanja bilo kakve strategije u ovom sektoru.

"Ovo je jedan pokazatelj da ako se nešto na vrijeme ne počne raditi onda se bavite poslijedicama. Ovo danas su poslijedice jednog neozbiljnog shvatanja situacije u BiH", rekao je Avdagić.

Pekari tvrde da nemaju drugog izlaza osim povećanja cena i da loši prinosi nisu razlog poskupljnenja .

Predstavnik Mlinsko-pekarske industrije Prijedor Zoran Kos kaže da nije tačno da je samo suša uticala na povećanje cena. "Ponuda i tražnja su dovele do toga da pšenica poskupi skoro za 120 procenata u odnosu na prošlu godinu", tvrdi on.

Golubović: Vlada će razmotriti zahtev BiH za tri meseca

Vlada Srbije mogla bi da razmotri izvoz žitarica u Bosnu i Hercegovinu za tri meseca, kada bude završena žetva svih žitarica i kada bude poznato koliki je ukupan rod, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

Golubović je podsetio da je Vlada 3. avgusta donela uredbu o privremenoj zabrani izvoza žitarica koja će važiti tri meseca, a koja bi trebalo da doprinese u otklanjanju posledica suše.

"Zahtev BiH je legitiman i Vlada bi mogla da ga razmatra za tri meseca, kada bude završen rod i urađeno bilansno stanje. Čekamo da vidimo kakav će biti rod ostalih žitarica i da bude završena berba, pa ćemo videti", rekao je Golubović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.