BiH preuzima kontrolu svog vazdušnog prostora, ali neće moći da ga čuva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH preuzima kontrolu svog vazdušnog prostora, ali neće moći da ga čuva

Bosna i Hercegovina će preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom 5. decembra, ali i dalje neće moći da ga čuva.

Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA, kaže za sarajevsku N1 tv da očekuje više posla, ali da misli da će pozitivno odgovoriti na sve izazove.

Nakon 27 godina, u noći između 4. i 5. decembra BiH će konačno preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a svi avioni koji lete iznad te države će biti kontrolisani od BHANSA. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

O tome zašto je BiH bilo potrebno toliko vremena da preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, avio stručnjak i pilot, Omer Kulić, kaže da je osim nestručnosti bilo "opstrukcija iz Beograda i Zagreba, zbog para".

"I Beograd i Zagreb su se kreditno zadužili, trebao im je novac i iz BiH, a oni nisu morali da investiraju ništa što su kontrolisali nad nebom BiH", tvrdi Kulić za sarajevsku N1 tv.

Procena je, kaže, da je BiH izgubila i do 35.000.000 evra davajući novac Srbiji i Hrvatskoj za posao koji je mogla sama raditi.

"Da smo imali kontrolu, novac bi ostao u Bosni i Hercegovini, ali Srbija i Hrvatska su to radile i sve su učinile da se to produži. Srbija je uticala na Srbe u BiH, a Hrvatska na Hrvate u BiH", kazao je Kulić.

On je precizirao da ovim proces nije završen jer će BiH moći da kontroliše svoj vazdušni prostor, ali ne i da ga čuva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dali 35 miliona evra Srbiji i Hrvatskoj: BiH preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom

Izvor: B92, 02.Dec.2019

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina će preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom 5. decembra, ali i dalje neće moći da ga čuva...Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA, kaže za sarajevsku N1 da očekuje više posla, ali da misli da će pozitivno odgovoriti na sve izazove...Nakon 27 godina,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.