BiH ne može postati član EU, dok je OHR aktivan

Izvor: S media, 24.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH ne može postati član EU, dok je OHR aktivan

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio da BiH neće moći da bude primljena u punopravno članstvo u EU dok se ne okonča mandat Kancelarije visokog predstavnika.

"Ne postoji način da se kvaziprotektorat pridruži EU. Niti će se aplikacija za članstvo EU razmatrati dok god je OHR aktivan. Zemlja sa visokim predstavnikom ne može postati zemlja kandidat EU. To je pitanje političke zrelosti i liderstva, a ne samo pitanje ko sedi za stolom kada se pregovara", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Renovom govoru dostavljenom poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

Zbog zdravstvenih problema Olija Rena, danas je otkazano njegovo direktno obraćanje poslanicima i delagatima u Parlamentarsnoj skupštini BiH, pa je REnov govor dostavljne skupštini.

On je ocenio da bi BiH mogla otpočeti pristupne pregovore sa EU ukoliko ova zemlja ove jeseni ispuni uslove zatvaranje OHR-a i ako reforme vezane za EU dobiju na ubrzanju.

"Zatvaranje OHR-a, kada dodje dan, neće značiti smanjenje interesa medjunarodne zajednice, već upravo suprotno. Evropska komisija i Kancelarija specijalnog predstavnika (EUSR) postaju jedno. To će, u stvari, biti najveća kancelarija EU bilo gde u svetu", navodi se u Renovom govoru.

On je dodao da zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom insistira da i ostali članovi medjunarodne zajednice budu deo te kancelarije.

Ren je poručio da će u BiH ostati Eufor, i da EU neće tolerisati bilo kakve pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Evropski komesar za proširenje ponovio je da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a niti su uslov za apliciranje za članstvo u EU, ali da jesu neophodan deo pristupnog procesa EU.

"BiH sa sadašnjim Ustavom neće moći da se pridruži EU i neće moći da dobije status kandidata. EU je spremna da pomogne BiH da nadje ustavni model prihvatljiv svima i koji omogućava funkcionalnu i efikasnu državu", rekao je Ren.

U vezi sa bezviznim režimom za BiH, on je poručio da zemlja mora da uvede biometrijske pasoše i donese odgovarajuće mere zaštite protiv malverzacija i korupcije.

"Paralelno s tim, BiH mora da pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljša kontrolu granica, te da se potrudi u domenu policijske reforme, na čemu je EU insistirala već godinama", naglasio je Ren.

EU je prošle sedmice obavestio Ministarstvo bezbednosti BiH koje je zakone neophodno usvojiti, koji usvojeni zakoni moraju biti bolje sprovodeni, kao i koje ostale probleme treba rešiti.

Ren je naveo da se radi o ukupno pedeset aktivnosti, dodajući da vlasti BiH o tome EU da izveste do 1. oktobra.

"Želimo da idemo napred sa BiH kao što to želite i vi. Ustvari, EU želi da sačini predlog za liberalizaciju viznog režima za BiH u 2010. godini, ukoliko ispunite uslove u narednim mesecima. To je naš cilj i konkretno obećanje, kao odgovor za konkretne aktivnosti. Učiniti vi svoj deo, a mi ćemo svoj. To je fer-plej", navodi se u Renovom govoru.

Otkazani su i planirani susreti Rena sa članovima Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH i entitetskih vlasti.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.