Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BiH na začelju evrointegracija"

Sarajevo -- Miroslav Lajčak smatra da je BiH na poslednjem mestu u regionu kada su u pitanju evropske integracije.

"Zaostatak BiH se povećava svakim izgubljenim danom jer ostale zemlje napreduju. Iskreno, ne verujem da su građani BiH imali na umu takav razvoj stvari kada su ubacivali svoje glasačke listiće u kutije na poslednjim izborima", izjavio je visoki predstavnik u BiH.

On je naveo da BiH može krenuti napred ako reši mnogo "teških pitanja", te da se dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora postići kompromisom "koji podrazumeva ostvarivanje sopstvenih interesa ali ne po cenu ignorisanja interesa drugih".

Lajčak je rekao da se od preuzimanja dužnosti visokog predstavnika stekao utisak da među političarima postoji želja da se napravi iskorak, da su svi svesni trenutne situacije i toga koja se ključna pitanja moraju hitno rešiti, ali da su različiti njihovi stavovi o načinu iznalaženja rešenja.

Komentarišući kritike zvaničnika Republike Srpske zbog odluke da smeni 35 policajaca iz tog entiteta, te nametne neke državne zakone, Lajčak je kazao da je njegov prevashodni zadatak da pomogne BiH da krene napred.

"Mandat visokog predstavnika jednostavno morate prihvatiti u celosti. Svi u BiH znaju da bonska ovlašćenja postoje, ali moj prioritetni zadatak ovde nije da udovoljavam interesima bilo koje strane već da, zajedno sa svima onima koji učestvuju u izgradnji stabilne i prosperitetne BiH, pomognem BiH da krene napred", rekao je Lajčak.

Upitan da li će za vreme svog madnata smenjivati političare, Lajčak je kazao da o tome neće špekulisati, ali da neće oklevati da upotrebi bonska ovlašćenja ukoliko to bude potrebno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.