BiH i Hrvatska u trgovinskom ratu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Hrvatska u trgovinskom ratu?

ZAGREB - Bosna i Hercegovina uvela je zabranu uvoza govedine, živine i žive ribe iz Hrvatske i vratila desetak kamiona sa proizvodima iz Hrvatske, čime je trgovinski rat eskalirao, piše Jutarnji list.

U mesnoj industriji Hrvatske nisu hteli komentarisati novu situaciju koja će, ako se nastavi, gotovo u potpunosti blokirati izvoz mesa, jaja, ribe i pojedinih kategorija mesnih proizvoda u BiH.

Protestna nota i hitan sastanak

Hrvatska godišnje u BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvozi hrane u vrednosti od 469 miliona dolara, što čini više od trećine ukupnog izvoza prehrambene industrije u svet, pa bi svaka blokada nanela velike štete celoj industriji.

Ministarstvo za poljoprivredu Hrvatske odmah je uputilo protestnu notu Ministarstvu trgovine BiH i zatražilo hitan sastanak.

Veterinarski sektor pri Ministarstvu spoljne trgovine BiH objasnilo je da se radi o veterinarskim, a ne trgovačkim merama, a kao obrazloženje navodi strah od kravljeg ludila, kada je reč o govedini, atipične kuge koja pogađa živinu, a za uvoz žive ribe nema posebnog obrazloženja, navodi zagrebački list.

Samo jedan golub

Nadležni u Hrvatskoj tvrde da je reč o nestručnosti i meri koja nije opravdana jer je Hrvatska na listi izvoza ovih proizvoda u EU i nema ni jednog razloga da se strahuje od tih bolesti.

U Hrvatskoj godinama nema slučajeva atipične živinske kuge. U aprilu je zabeležen jedan slučaj kod jednoga goluba u Kaštelima, ali to nije razlog da se uvedu tako drastične mere, piše list.

Kontramera na meru

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić priznao je da se radi o kontrameri.

"BiH nije zemlja u kojoj postoji opasnost od kravljeg ludila. Nemoguće je da ništa iz BiH ne valja i da se ništa ne može izvoziti u Hrvatsku. Hrvatska izvoznicima iz BiH stalno blokira izvoz. Analizirali smo situaciju i pokazalo se da jedino mleko iz BiH može na hrvatsko tržište", rekao je Nedić i dodao da se ne boje kontramera Hrvatske.

Dom naroda parlamenta BiH u sredu je odgodio razmatranje predloga Zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji predviđa carine na veću grupu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije, podseća list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovinski rat Hrvatske i BiH

Izvor: Mondo, 23.Maj.2009

Bosna i Hercegovina uvela je zabranu uvoza govedine, živine i žive ribe iz Hrvatske i vratila desetak kamiona sa proizvodima iz Hrvatske.Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić priznao je da se radi o kontrameri.

Nastavak na Mondo...

Trgovinski rat BiH i Hrvatske

Izvor: B92, 23.Maj.2009

Zagreb -- BiH je uvela zabranu uvoza govedine, živine i ribe iz Hrvatske i vratila desetak kamiona sa tim proizvodima, čime je trgovinski rat eskalirao...U mesnoj industriji Hrvatske nisu hteli da komentarišu novu situaciju koja će, ako se nastavi, gotovo u potpunosti blokirati izvoz mesa, jaja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.