Izvor: B92, 25.Mar.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Zakon protiv veličanja fašizma

Sarajevo -- Savet ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je Predlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH.

Predlogom zakona, s ciljem sprečavanja podsticanja nacionalne, verske, rasne mržnje i nasilja među građanima, definisane su fašističke i neofašističke organizacije, te "četničke organizacije", "ustaške organizacije" i "organizacije koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije" kojima se zabranjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad.

Istovremeno je predložena zabrana upotrebe simbola fašističkih i neofašističkih organizacija, uključujući i isticanje slika ratnih zločinaca, davanje naziva mestima, ulicama, trgovima i pravnim licima po osobama proglašenim krivim za ratne zločine.

Predlogom zakona, između ostalog, predviđene su novčane kazne od 50.000 do 100.000 KM (25.000 do 50.000 evra) za pravna i fizička lica koja osnuju ili uspostave organizaciju ili partiju koja sadrži fašistička i neofašistička obeležja.

Utvrđivanjem ovog predloga zakona, BiH je ispunila međunarodnu obavezu i osigurala praktične mere za suzbijanje širenja nacionalne, rasne ili verske netrpeljivosti, čime je uspostavljen dobar mehanizam za dalji razvoj demokratskih vrednosti u bosanskohercegovačkom društvu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH.

Dodaje se da trenutno ne postoji pravni osnov za krivično gonjenje navedenih organizacija, koje stoga imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije.

"Donošenje ovog zakona je radi toga veoma važno, jer se njime osigurava snažan izraz društvene osude određenog ponašanja pojedinaca i grupa koje podržavaju govor mržnje i netrpeljivosti", navodi se u saopštenju.

Predlog zakona će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.