Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Tri opštine tuže Hrvatsku

Banjaluka -- Tri pogranične opštine na severozapadu BiH pripremaju tužbu protiv Hrvatske zbog napada hrvstaskih snaga 1995.

Tužba će biti podneta zbog napada hrvatskih snaga u septembru 1995, kada je ubijeno više od 100 civila i vojnika, i zbog nastale štete, pišu banjalučke Nezavisne novine. List piše da su se na tužbu odlučile opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, ali te opštine još nisu usaglasile formu tužbe i sud pred kojim će ona biti podneta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema podacima Sekretarijata Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina, u napadu Prve i Druge gardijske brigade Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice ubijena su 104 civila i vojnika.

U opštinama koje su se dogovorile o zajedničkoj tužbi tvrde da je pričinjena i milionska šteta, zbog čega će od Hrvatske tražiti odšetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.