Izvor: B92, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Stara vlada, nova odora

Sarajevo -- Predsedništvo BiH imenovalo Nikolu Špirića na funkciju predsedavajućeg Saveta ministara, inaugurisan i predsednik RS.

Skupština potvrdila imenovanje

Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH je na sednici u Sarajevu potvrdio imenovanje Špirića za novog mandatara Saveta ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora mandatara Saveta ministara BiH danas je obavila razgovor sa Špirićem i dostavila Predstavničkom domu preporuku za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovo ponovno imenovanje na tu funkciju.

Špirić je u obraćanju poslanicima obećao veće angažovanje u oblasti "reforme policije, reforme RTV sistema, reforme javne uprave i saradnje sa Haškim tribunalom".

Gotovo dva meseca nakon pada vlade, Bosna i Hercegovina je dobila novog premijera. Predsedništvo je, kako se i očekivalo, na tu funkciju imenovalo dosadašnjeg predsedavajućeg Saveta ministara i premijera u ostavci Nikolu Špirića, koji ima zadatak da sastavi novi kabinet.

Tim kadrovskim raspletom će Bosna i Hercegovina praktično dobiti staru vladu u novoj odori.

Imenovanje ministara će biti obavljeno u roku od mesec dana, čime će se okončati kriza vlasti, koja je eskalirala nakon oktobarskih mera Kancelarije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, kojima je promenjen način donošenja odluka u Savetu ministara i državnom parlamentu.

Hitna procedura izbora mandatara pokazuje da se političkim liderima u Bosni i Hercegovini žuri da pre Nove godine procedura izbora premijera bude okončana.

Imenovanje Špirića doduše još nije potvrdio parlament, ali bi to trebalo da bude formalnost na današnjem zasedanju u Sarajevu jer je šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu već ranije postiglo saglasnost o izboru premijera.

U političkim krugovima se tvrdi da će i svi drugi članovi vlade ostati na svojim dosadašnjim funkcijama, ali Špirić nije mogao potvrditi takvu mogućnost.

Podsetimo, Špirić je ostavku podneo 1. novembra nakon odluke predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka, kojom su nametnute izmene načina donošenja odluka u Savetu ministara.

U jeku duboke političke krize funkcioneri Republike Srpske tvrdili su da bez izmena ili poništavanja Lajčakovih odluka neće učestvovati u radu državnih institucija.

Odluke Lajčaka, međutim, nisu povučene, a vlada će se, kako se čini, vratiti u punom sastavu i bez ikakvih personalnih promena.

Inauguracija predsednika RS

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović danas je položio zakletvu pred Narodnom skupštinom RS.

Rajko Kuzmanović, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata izabran je za predsednika RS na prevremenim predsedničkim izborima u novembru, koji su organizovani nakon smrti prethodnog predsednika RS Milana Jelića.

Svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika RS, na posebnoj sednici Narodne skupštine u Banja Luci, prisustvovali su i najviši predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH.

Kuzmanović je sedmi predsednik RS. Pre njega na toj funkciji bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić i Milan Jelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.