Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Protesti zbog državljanstva

Sarajevo -- Udruženje "Ensarije" najvljuje proteste zbog oduzimanja državljanstava "osobama afroazijskog porekla u BiH".

"Kada prođu praznici organizovaćemo proteste u Sarajevu zbog kršenja naših prava. Planiramo okupiti pet hiljada ljudi, ali ćemo poštovati sve zakonske procedure", kazao je zamenik predsednika udruženja "Ensarije" Imad al Husini, poznatiji kao Abu Hamza "Nezavisnim novinama".

Ocenio je da su odluke o oduzimanju državljanstava arapskim državljanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u BiH političke a ne bezbednosne prirode, te da vlast BiH nema nikakve dokaze da su oni pretnja za nacionalnu bezbednost.

Nedavno je iz BiH deportovan Alžirac Atau Mimun nakon oduzimanja državljanstva BiH. Abu Hamza je rekao da je Mimun sarađivao sa policijskim i obaveštajnim službama u BiH.

"Od njega su tražili informacije o Fahdovoj džamiji u Sarajevu i drugim stvarima. Kad nije uradio šta su tražili od njega, pobegao je u Tešanj i tamo su ga uhvatili i deportovali", istakao je Abu Hamza.

Komisiju za reviziju državljanstava BiH dodeljenih tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici formirao je Savet ministara BiH u martu 2006. godine.

Komisija je donela odluke o oduzimanju više od 400 državljanstava, uglavnom osobama afroazijskog porekla, koje su u BiH došle tokom rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.