Izvor: B92, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Progon stranih boraca

Sarajevo -- Vlada BiH počela da proteruje strane borce iz redova Armije BiH tokom devedesetih godina a kojima je dodeljeno državljanstvo BiH.

Kako javlja Glas Amerike, većina njih došla je iz muslimanskih zemalja, mahom iz Avganistana, gde su su borili protiv sovjetske okupacije, da bi se posle rata oženili Bosankama i ostali da žive u BiH. Bilo je i onih za koje je naknadno utvrđeno da su povezani s terorističkim aktivnostima u Evropi.

Bivši urednik sarajevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oslobođenja Kemal Kurspahić kaže da su Zapad i Hrvatska u vreme rata okretali glavu kada su u Bosnu dolazili strani borci jer je Bosna, zbog međunarodnog embarga, bila bez oružja, dok je njena muslimanska populacija u nekim delovima bila izložena pogromu.

"Neki su dolazili iz muslimanske solidarnosti, ali neki su bili odgovorni i za užasne ratne zločine koje su počinile jedinice bosanske vojske. Po završetku rata počinjena je greška i dodeljeno im je državljanstvo, mimo zakona", rekao je Kurspahić.

Prema Kurspahiću, vlada opravdana zabrinutost, i među zvaničnicima BiH i u međunarodnoj zajednici, da su neki i dalje opasnost po nacionalnu bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.