Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Preliminarni izborni rezultati

Sarajevo, Banja Luka -- U RS ubedljivo vodi Dodikov SNSD, u Federaciji BiH najviše glasova za SDA i Stranku za BiH Harisa Silajdžića.

Preliminarni rezultati izbora u BiH, koje je saopštila Centralna izborna komisija, pokazuju da za Predstavnički dom Parlamenta BiH iz izbornih jedinica Republike Srpske ubedljivo vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata, sa osvojenih 48,83 odsto glasova. Slede Srpska demokratska stranka, 20,30 odsto, Partija demokratskog progresa, 5,26 odsto i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratska narodna stranka, sa 3,72 odsto osvojenih glasova.

U Federaciji BiH gotovo je izjednačen broj glasova koje su za Predstavnički dom Parlamenta BiH dobile Stranka demokratske akcije, 25,5 odsto, i Stranka za BiH, 22,55 odsto glasova. Slede Socijaldemokratski pokret, sa 15,56 odsto, HDZ - hrvatska koalicija - HNZ, 8,13 odsto glasova, i Hrvatsko zajedništvo, sa 6,21 odsto glasova.

Budući srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva biće Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Željko Komšić iz SDP-a i Haris Silajdžić iz Stranke za BiH.

U trci za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, najviše glasova dobio je Milan Jelić iz SNSD-a, 50,70 odsto, Dragan Čavić iz SDS-a, 30,58 odsto, i Slobodan Nagradić iz PDP-a, 3,67 odsto glasova.

Najviše glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske dobio je SNSD - 44,95 odsto, SDS - 18,99odsto, PDP - 7,13 odsto, Demokratski narodni savez - 4,22 odsto, Socijalistička partija - 3,70 odsto, i Srpska radikalna stranka - 3,02.

Izborna komisija još nije saopštila potpune izborne rezultate, osim za članove Predsedništva BiH, ali postoji uverenje da ne može doći do značajnijih promena izbornih rezultata i nakon što se izbroje glasovi koji pristižu iz inostranstva.

Opšti izbori održani su u BiH 1. oktobra. Građani BiH birali su tri člana Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije i poslanike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

"Predsedavajući s Marsa"

Predsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da je funkcija predsedavajućeg Saveta ministara BiH minimum ispod kojeg ta stranka neće ići. "Razgovaraćemo sa onima koji stanu iza toga, a ako drugi misle da daju predsedavajućeg, neka formiraju Savet ministara s nekim s Marsa", rekao je Dodik.

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, on je istakao da ga ne interesuju koalicije na nivou BiH, jer je SNSD dobio podršku naroda iz Republike Srpske i da će na državnom nivou zastupati jasne interese Republike Srpske.

Govoreći o reformi policije u BiH, lider SNSD-a je kazao da se o tom procesu ne može razgovarati bez opstanka policije Republike Srpske, s jasnim nadležnostima i finansiranjem, napominjući da od toga neće odstupiti ni po cenu prekida pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

"To je minimum ispod kojeg Vlada Republike Srpske i ja lično nećemo ići. Nema te cene, ni autoriteta, koji bi naš stav mogao promeniti. Ovo može da deluje kao ucenjivačka priča, ali ne vidim drugi način da se skrene pažnja na ovo pitanje. Republika Srpska ne želi da ostane bez policije, i neće ostati, i svaka druga varijanta neće proći", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.