BiH: Optužnice za terorizam

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Optužnice za terorizam

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana BiH koji se terete za terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Optužnice su podignute protiv Zijada Derviševića iz Travnika, Sefera Amela iz Travnika i Saše Bonića iz Zenice.

Njih trojica terete se da su početkom aprila planirali teroristički čin tako što je Dervišević prikupio novac koji je predao Amelu da plati za postavljanje eksplozivne naprave pod vozilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pere Mamića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Navodi se da su oni prethodno pratili Mamića, a potom planirali napad i nabavili minsko-eksplozivnu napravu "paštetu" koju su postavili 11. aprila pod točkove vozila kojim se Mamić dovezao na parking u Zenici ispred zgrade kantonalne vlade.

Naprava je aktivirana kada su u vozilo ušli zastupnici Ivo Tadić i Pero Mamić, koji su u eksploziji povređeni.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, tim terorističkim činom optuženi su nameravali da ozbiljno zaplaše stanovništvo, a sprečavanjem formiranja organa vlasti u Federaciji BiH da naruše i unište osnovne strukture te države.

U optužnici se takođe navodi i da je Amel 14. aprila u svojoj kući u Travniku ilegalno nabavio i držao 46 bojevih metaka kalibra 7,9 milimetara i tri ručne bombe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.