Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Odluka nakon konsultacija

Sarajevo -- Tek nakon razgovora sa Nikolom Špirićem o njegovoj ostavci, Predsedništvo BiH će, u skladu sa zakonom, odlučiti kako da postupi.

Članovi Predsedništva BiH na vanrednoj sednici zaključili su da je pre zvanične odluke tog tela o ostavci predsedavajućeg Veća ministara BiH Nikole Špirića, najpre potrebno obaviti konsultacije sa Špirićem i razgovarati o toj odluci.

Špirić je novinarima rekao da nije bio obavešten da će biti održana sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništva BIH i da zbog toga juče nije bio u Sarajevu. On je naveo da je spreman u svakoj prilici da objasni podnošenje ostavke.

"Ja ostavku nisam podneo zato što je danas vedro ili oblačno u Sarajevu ili Banja Luci. Razlozi ostavke su odluke visokog predstavnika, a cenim da realizacija tih odluka neće doneti smirivanje situacije u BiH, niti napredak zemlje u evroatlatskim integracijama", rekao je Špirić.

"Srbija ima pravo da se izjašnjava oko BiH"

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kasić je izjavio da Srbija kao potpisnik Dejtonskog sporazuma za BiH ima pravo da se izjašnjava o svim bitnim pitanjima koja dovode u pitanje poštovanje i primenu tog sporazuma.

"Glavno pitanje je da li visoki predstavnik i dalje treba da odlučuje o svim važnim pitanjima u BiH", rekao je Kesić za "Glas Amerike".

On je rekao da su se pre dve-tri godine, sama Evropska unija i Amerika izjasnile da bi tu funkciju trebalo ukinuti i da je postojala tendencija da se sve odgovornosti i ovlašćenja prebace na lokalne institucije i lokalne politicare.

"Sada smo došli u situaciju da se vraćamo unazad. Argument visokog predstavnika je da je situacija u BiH skoro gora nego što je bila 1995. i 1996. godine i da on mora da se bavi pitanjima koja direktno da utiču na to kakva će država da postoji u BiH, a to podrazumeva neke vrlo ozbiljne promene Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine", kaže Kesić.

Kesić je istakao da je demarš koji su ambasadori Velike Britanije, Nemacke, SAD, Francuske i Italije u ime svojih vlada uložili Srbiji zbog izjava premijera Srbije Vojislava Koštunice povodom pokušaja visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da izmeni način donošenja odluka u Savetu ministara te zemlje, izdat zbog toga što je u izjavama predsednika vlade Srbije situacija oko pregovora o statusu Kosova upoređena sa sadašnjom situacijom u BiH.

On smatra da je izlaz iz krize u koji je dospela BiH u pregovorima koji se vode između pravnih strucnjaka Republike Srpske sa ekspertskim timom koji predstavlja visokog predstavnika, i da tu postoji prostor da se nađe kompromisno rešenje i tumačenje koje bi uvažavalo sve primedbe RS.

"To rešenje bi garantovalo da ne može da dođe do preglasavanja u zajednickim institucijama BiH kako bi se zaštitio osnovni i najbitniji elemenat koji se odnosi na RS u samom Dejtonskom sporazumu", kazao je Kesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.