Izvor: B92, 09.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Iznenađujući dogovor lidera

Sarajevo -- Jučerašnji dogovor o reformi ustava lidera tri najuticajnije stranke u BiH nudi rešenja za do sada sporna pitanja popisa stanovništva i državne imovine.

Lideri tri najuticajnije političke partije u Bosni i Hercegovini - Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović, postigli su na jučerašnjem nenajavljenom sastanku dogovor o reformi Ustava.

Kako je to ključno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političko pitanje, oko kog se već više od godinu dana bezuspešno pregovara, dogovor je izazvao iznenađenje u zemlji.

Očekuje se odgovor ostalih stranaka vladajuće koalicije.

Dogovor o popisu

Kada je reč o popisu stanovništva, koji je u poslednjih nekoliko meseci bio u vrhu političkih sukobljavanja, dogovoreno je da on bude sproveden 2011. godine, i da sadrži etničke i nacionalne odrednice, čemu su se do sada protivile stranke iz Federacije, ali pod uslovom da osnova za nacionalnu zastupljanost u institucijama vlasti sve do 2014. bude popis iz 1991. godine.

Zajednička izjava trojice lidera da je postignut dogovor o ustavnoj reformi zaista je veliko iznenađenje za bosansko-hercegovačku javnost, naročito zbog činjenice da su pronađena rešenja i za druga dva do sada nerešiva problema – pitanja popisa stanovništva i državne imovine.

Ustavne reforme svakako su najznačajnija tačka jučerašnjeg dogovora.

Njihova osnova je sadašnji dejtonski ustav, pa se neće razgovarati o potpuno novim ustavnim rešenjima, pojasnio je Sulejman Tihić.

"Strane su saglasne da se ustav menja kroz amandmansko delovanje na postojeći ustav i da će biti korišćena stručna pomoć međunarodnih institucija. Kako će izgledati pojedine od ovih stavki, od nadležnosti, funkcionisanja institucija – to je stvar dogovora”, izjavio je Tihić.

Predstavnicima ostale tri stranke parlamentarne većine dogovor će biti predočen najverovatnije u ponedeljak.

Lider SNSD-a Milorad Dodik veruje da će dogovor biti podržan, jer bez podrške nema ništa od sporazuma o promenama ustava.

"Naravno da će stranke koje nisu danas ovde biti upoznate s ovim i uključene, ali mi smo smatrali da u ovom okviru sednemo i da ove teme stavimo na dnevni red”, izjavio je Dodik.

S velikom pažnjom čeka se odgovor predstavnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisa Silajdžića, jer se zbog njegovih ranijih, veoma različitih stavova o ovim pitanjima, veruje da bi on mogao biti najveća "kočnica” za sprovođenje dogovora.

Silajdžić: Nasrtaj na integritet BiH

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH u subotu u Odžaku "najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH".

On je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da je od četiri tačke sporazuma koji su postigli Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović, za njega prihvatljiva samo jedna i to na koja se tiče utvrđivanja konačnog statusa Distrikta Brčko u Parlamentu BiH.

"Sve ostale tačke sporazuma predstavljaju najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi, te uvredljivo poniženje žrtava u BiH", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je rekao da će "proveriti da li su Tihićevi stavovi i stavovi SDA" i da će u skladu sa tim razmotriti postojeću koaliciju sa ovim strankom na entitetskom i na državnom nivou.

Lider SDA Sulejman Tihić kazao je da Stranka za BiH i Haris Silajdžić "ne znaju da rješavaju probleme u BiH, već znaju samo da ih stvaraju".

"Zahvaljujući njihovom ponašanju, BiH ima zastoje i odsustvo progresa reformi na evropskom putu", rekao je Tihić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak pozdravio razgovor političara o reformama u BiH

Izvor: EMportal, 09.Nov.2008

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su postigli predsednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) RS.

Nastavak na EMportal...

LAJČAK NAPISAO SPORAZUM?

Izvor: Press, 10.Nov.2008, 08:37

Subotnji „istorijski sporazum" Dodika, Tihića i Čovića pisan je u OHR-u, uz saglasnost Brisela i Vašingtona i uz čvrste garancije Beograda, tvrde izvori Pressa RS. .Sporazum tri vodeće srpske, hrvatske i bošnjačke partije u BiH, oko kojeg su u subotu u Odžaku saglasnost postigli lideri...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.