BiH: Demonstranti ne posustaju

Izvor: Studio B, 24.Feb.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Demonstranti ne posustaju

U više gradova u BiH i danas se održavaju protesti građana. U Sarajevu dva protesta, blokiran i saobraćaj u centru grada.

Nekoliko stotna demonstranata okupilo se i danas u Sarajevu ispred zgrade Predsedništva BiH kako bi tražili ostavke svih nivoa vlasti i zahtevali odgovornost zbog izrazitog siromaštva i nezaposlenosti.

Demonstranti građanima dele simbolične posmrtnice u kojima se pozivaju građani da prisustvuju "sahrani glomazne i neefikasne administracije". >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Građani su i danas blokirali centar grada gde skandiraju "Ostavke, ostavke".

Zahtevi demonstranata su bazirani na rešavanju problema nezaposlenosti i otkrivanju imena korumpiranih političara.

Istovremeno, u Sarajevu se održavaju protesti i na drugoj lokaciji, ispred Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Proteste su podržali predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo, a zatražena je i "bezuslovna primena Federalnog zakona za korisnike koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj valuti švajcarski franak".

Takođe, demonstranti traže "smanjenje marže i euribora za korisnike kredita u BiH, koji imaju kredite vezane za euribor, ostavku direktora agencije Zlatka Barša i svih zaposlenih po rodbinsko-političkoj liniji".

Takođe, građani traže da se javnosti prezentuju "nedavno utvrđene nepravilnosti koju je dokumentovala finansijska policija u Agenciji za bankarstvo, oduzimanje licence za rad Hipo banci", a izneseno je još desetak drugih zahteva.

Demonstranti nose transparente na kojima piše: "Uništili ste domaće banke", "Tražimo hitne ostavke menadžmenta", "Familijarna bankarska agencija"...

I u drugim gradovima u BiH organizovani su protesti građana. U Mostaru su se građani okupili ispred Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) gde traže da zahtevi građana budu uvršteni na dnevni red narednog zasedanja kantonalne Skupštine.

Građani traže smenu Vlade HNK-a "zbog dugogodišnje neodgovornosti i nefunkcionalnosti, te rešenje za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu".

Takođe, Mostarci traže ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plata s prosečnim radničkim platama, te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa decom na nivou HNK-a.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.