Bez transformacije RTV Slovenija

Izvor: RTS, 13.Dec.2010, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez transformacije RTV Slovenija

Većina Slovenaca (73 odsto), prema rezultatima referenduma, na osnovu skoro 100 odsto prebrojanih glasova, o novom zakonu o RTV Slovenija, glasala protiv zakona. Zakon, između ostalog, predviđa i obavezne emisije na jezicima naroda bivše Jugoslavije.

Vladin Predlog zakona o Radio-televiziji (RTV) Slovenija nije prošao na danas održanom referendumu u Sloveniji, pokazuju rezultati nakon prebrojanih gotovo svih 100 odsto glasova birača izašlih na izjašnjavanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vladin Predlog zakona o Radio-televiziji (RTV) Slovenija nije prošao na danas održanom referendumu u Sloveniji, pokazuju rezultati nakon prebrojanih gotovo svih 100 odsto glasova birača izašlih na izjašnjavanje.

Posle prebrojanih 249.480 glasova, rezultati pokazuju da je 72,64 odsto glasača bilo protiv novog predloga zakona o javnom servisu, dok je 27,36 odsto opredelilo u korist predloženog vladinog akta, javila je slovenačka novinska agencija STA.

"Neimplementiranje novog zakona o javnom servisu biće veliki udarac za RTV Slovenija i propuštena je prilika da se transformiše ta medijska kuća", ocenila je slovenačka ministarka kulture Majda Širca.

Prema njenim rečima, RTV Slovenije će biti ometena u pogledu razvojnih mogućnosti i ostaće na "statusu kvo".

S druge strane, zamenica predsednika Slovenačke demokratske stranke i poslanica slovenačkog parlamenta Eva Irgl ocenila je da glasači nisu hteli "politizovan, komercijalizovan i privatizovani javni servis".

"(Predlog) Zakon nije dobar i morao je bude odbačen", rekla je Irglova.

Lider Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič rekao je da je ishod referenduma "šamar (vladajućoj) koaliciji, koji je želela da ukrade ono malo što RTV Slovenija ima".

"Koalicija je želila da stvori hibrid između preduzeća i javne ustanove, kako bi svoje džepove napunila s pretplatom", ocenio je Jelinčič.

Današnji referendum je raspisan na zahtev opozicione Slovenačke demokratske stranke, Nacionalne partije i nezavisnog člana parlamenta, pošto je stav opozicio bio da predloženi zakon trebaa da poveća političko mešanje u RTV Slovenija i olakša njenu privatizaciju.

Novi zakon, koji je usvojen u parlamentu, a zatim upućen na referendum predviđa statusnu promenu nacionalne radio-televizije, koja prema mišljenju vlade treba da doprinese isključivanju uticaja politike na tu medijsku kući.

Druga važna novina trebalo je da bude uvođenje u program emisija o i za pripadnike naroda i narodnosti bivše Jugoslavije na njihovom jeziku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.