Izvor: B92, 26.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez sniženja cena u Hrvatskoj

Zagreb -- Cene osnovnih životnih namirnica u Hrvatskoj, kao i prevoza, neće se smanjivati bez obzira na pad cene nafte.

Iako su se poskupljenja hleba, mleka i drugih prehrambenih proizvoda, kao i prevoza, u 2008. godini svojevremeno pravdala rastom cene nafte na svetskom tržištu, sada se tvrdi da nafta ipak nije bitan trošak u poslovanju, upozorava Nezavisni hrvatski sindikat.

Kako prenosi "Jutarnji list", sindikat će tokom decembra zatražiti sazivanje sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojem bi se utvrdilo koliki je sada prostor za smanjenje cena.

Zahtev za korigovanjem cena hrane trebalo bi da podnese i Ministarstvo poljoprivrede, a kako tvrdi državni sekretar Krešimir Kuterovac, očekuje se da pad cena nafte proizvođači ukalkulišu u svoje cene.

Međutim, iz Udruženja mlinarsko-pekarske zajednice navode da neće smanjivati cene hleba, jer za to nema prostora, ali dodaju da hleb za sada neće ni poskupeti.

List navodi da nafta u poljoprivrednoj proizvodnji učestvuje s pet odsto troškova, a u prehrambenoj industriji sa samo dva odsto, tako da je podizanje cena zbog variranja cene nafte kod pojedinih kompanija bio marketinški trik da bi se podizanjem cena pokrilo loše poslovanje, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.