Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez proširenja "Šengena" do 2009.

Ljubljana -- Za širenje Šengenskog sistema ne postoji pravni okvir u EU, a neće ga uskoro ni biti.

Odlaganje širenja Šengenskog sistema na nove članice EU odloženo je do daljeg, a odluka je izazvala revolt u Sloveniji, koja je vršila pripreme i očekivala da će u "Šengen" ući idućeg oktobra.

Direktor direktorata za pravosuđe, slobodu i bezbednost u Evropskoj komisiji Džonatan Fol je, prema pisanju slovenačkih medija, odbio insinuacije da su u pozadini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << širenja Šengenskog sistema i politička pitanja, odnosno nespremnost starih članica za tu vrstu širenja EU.

Fol je u petak u Briselu rekao da razlozi za kašnjenje nisu vezani samo za uspostavljanje šengenskog informacijskog sistema SIS II, već Savet EU i Evropski parlament još nisu uspeli da postignu dogovor o pravnom okviru za širenje "Šengena". Fol je dodao i da se još ne zna koliko će vremena biti poptrebno da pomenute institucije EU taj dogovor postignu. Fol je rekao i da se u slučaju SIS II, odnosno pri uspostavljanju centralnog kompjuterskog sistema u Briselu, radi o džinovskom sistemu, čije uspostavljanje neće značiti i kraj priče o širenju "Šengena" jer će posle njegovog uspostavljanja biti potrebna "šengenska evaluacija" o spremnosti članica EU za funkcionisanje tog sistema.

Tek posle toga se može očekivati konačno ukidanje unutrašnjih granica između država koje su već u Šengenskom sistemu i novih osam članica i Švajcarske. Kada će do toga konačno doći Fol je odbio da komentariše, dok diplomatski izvori slovenačkih medija već sada kažu da širenja "Šengena" neće biti makar do 2009.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.