Bez novog suđenja Janši, slučaj zastareo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez novog suđenja Janši, slučaj zastareo

Novo suđenje bivšem slovenačkom premijeru Janezu Janši i dvojici suoptuženih u aferi "Patrija" neće biti održano, jer je slučaj zastareo, potvrdio je danas ljubljanski sud na kojem su bili osuđeni na dve godine zatvora i novčanu kaznu.

Naime, prošlo je deset godina otkako su, navodno, primili mito od finske kompanije "Patrija" kako bi joj pogodovali u prodaji oklopnih vozila za slovenačku vojsku.

Nakon što je ove godine Ustavni sud zbog kršenja procedure >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u krivičnom postupku Janši, bivšem brigadiru slovenačke vojske Antonu Krkoviču i preduzetniku Ivanu Črnkoviču suspendovao pravosnažne presude i naložio novo suđenje, sud je odlučio da slučaj zastareo.

Državno tužilaštvo sada ima pravo na žalbu, ali se, kako ocjenjuju pravni i politički analitičari, na to verovatno neće odlučiti.

Janša je od početka postupka protiv njega tvrdio da je afera "Patrija" politički proces kako bi bio onemogućen u radu, kao i da iza svega stoji bivši slovenački predsednik Milan Kučan, koji levicu vodi "iz pozadine" iako je službeno neaktivan od odlaska s funkcije predsednika 2004. godine, podseća Hina.

Bivši premijer navodi da je Slovenija zbog afere doživela finansijsku štetu i političku destabilizaciu i da bi država "račun" za aferu trebalo da pošalje tužilaštvu i Vrhovnom sudu.

Janšine pristalice, koje su za vreme njegovog boravka u zatvoru jednom sedmično demonstrirale pred zgradom suda, sada su zatražili smenu starih pravosudnih kadrova koji su, smatraju, krivi za nepravedno osuđivanje i progon Janše - pre svega predsednika Vrhovnog suda Branka Masleše i čelnika državnog tužilaštva Zvonka Fišera.

Prema optužnici i presudi koju je ukinuo Ustavni sud, Janša je kao premijer u svom prvom mandatu, započetom 2004. godine, od "Patrijinih" posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ukoliko finska kompanija dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima, vredan 278 miliona evra.

Janša je optužbe negirao od početka, a zbog afere koja je u javnosti izbila nekoliko meseci pre izbora 2008, izgubio je mesto premijera, koje je tada pripalo aktuelnom predsedniku države Borutu Pahoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.