Bez gotovine se ne može u Hrvatsku

Izvor: Politika, 06.Jul.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez gotovine se ne može u Hrvatsku

Poznatom britanskom fotografu Timu Draperu zabranjen ulazak u Hrvatsku, jer nije imao sto evra, već samo kreditne kartice

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Hrvatski turistički radnici zabrinuti su najnovijim pokazateljima glavne turističke sezone, a posebno manjim dolaskom stranih gostiju prvog julskog vikenda u odnosu na prošlu godinu. Prvog dana proteklog vikenda, naime, preko graničnih prelaza sa Slovenijom i Italijom – Rupe i Pasjak – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do 11 časova ušlo je svega 14.000 stranih turista, što je za 5.500 manje nego istog dana prošle godine, kada je do 9 časova već ušlo 19.500 stranaca. Ako se tako nastavi i sledećih dana, to bi moglo značiti veći podbačaj turističke sezone nego što su predviđale i najcrnje prognoze, pogotovo što se uz opštu nepovoljnu ekonomsku situaciju u svetu pridružilo i neuobičajeno loše vreme za ovo doba godine sa svakodnevnim kišama.

Ovogodišnjem imidžu hrvatskog turizma – od kojeg se inače očekuje da spasi poljuljanu nacionalnu ekonomiju – svakako ne doprinose nemili događaji na graničnim prelazima poput upravo zabeleženog na Trnovcu kod Čakovca. Hrvatski granični policajac nije dozvolio ulazak iz Slovenije poznatom britanskom fotografu Timu Draperu, koji snima za drugi najprodavaniji turistički vodič na svetu „Roug gajd”. Kada je stigao taksijem do graničnog prelaza, policajac mu je u pasoš udario pečat „zabrana ulaska”, a objašnjenje je bilo – zato što nema u gotovini 100 evra.

„Uzalud sam pokazivao iskaznice, kreditne kartice, pitao ga gde je najbliži bankomat”, žali se u zagrebačkim novinama Draper. Morao je da se vrati do Ormoža i odatle vozom stigne u Zagreb. U međuvremenu je, naravno, podigao i nešto gotovine. U Hrvatskoj treba da provede pet nedelja i fotografski obradi 30 mesta za britanski turistički vodič, u kojiće verovatno stavitii nemio događaj sa graničnog prelaza.

R. Arsenić

[objavljeno: 07/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.