Besni požar kod Atine

Izvor: B92, Beta, 22.Avg.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besni požar kod Atine

Atina -- Veliki požar koji je izbio na oko 40 kilometara od centra Atine, potpomognut jakim vetrom, širi se ka obližnjim selima, odakle se stanovništvo evakuiše.

Generalni sekretar u odeljenju za urgentne situacije u Ministarstvu za unutrašnje poslove proglasio je u podne vanredno stanje u celoj preferkturi Atike. Požar je izbio sinoć u šumi nadomak sela Gramatiko, severoistočno od Atine, i do jutarnjih sati je dopro do kuća, a proširio se do obližnjih sela Varnavas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Maraton, koja su u ovom trenutku najugroženija.

Počela je evakuacija stanovništva sela oko grčke prestonice, a Ministarstvo za unutrašnje poslove Grčke

proglasio je u podne vanredno stanje na celom širem području grada, javlja BBC.

Izveštači navode da ukupno oko 100 požara besni širom Grčke, a da je vatra primećena i na pojedinim ostrvima.

Do podneva, vatrom je zahvaćeno najmanje 11 kilometara teritorije, javili su mediji.

Ovaj požar je veoma teško kontrolisati jer zahvata teritoriju na kojoj ima puno šume prošarane naseljima, izjavio je šef vatrogasaca. On je pozvao stanovništvo iz svih sela da se hitno evakuiše.

Oko 150 vatrogasa, uz pomoć devet aviona, pet helikoptera i 20 vodenih pumpi pokušava da obuzda požar, javljaju grčki mediji.

Zbog jakog vetra, njihovi napori su dodatno otežani, a meteorolozi predviđaju da će vetar oslabiti tek kasnije večeras.

Atina je jutros osvanula pod gustim oblakom dima koji se tokom dana uvećava. Iako se požar širi u pravcu Atine, za sada nema indikacija da bi vatra mogla da dopre do gradskih predgrađa.

Nezvanično, sumnja se da je požar podmetnut. Prema poslednjim izveštajima grčkih medija, reč je o četiri požara koja su se spojila u jedan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.