Izvor: B92, Beta, 23.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Skidanje ljage komunizma

Tirana, Strazbur -- Albanija je usvojila zakon koji predviđa da će s javnih funkcija biti smenjene osobe koje su bile povezane s tajnom policijom za vreme komunističke vlade.

Albanski parlament je sa 72 glasa za glasao za zakon. Preostala 63 poslanika prisutna na sednici parlamenta, koja ima 140 poslanika, bojkotovala su glasanje, dok je jedan bio uzdržan. Premijer Salji Beriša je izjavio da je Albaniji potrebno da "skine ljagu komunizma".

Zakon će se odnositi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve bivše članove i saradnike tajne policije, od novembra 1944. do decembra 1990. godine.

Opozicija u parlamentu je bojktovala glasanje, smatrajući da će zakon iskoristiti demokrate premijera Beriše protiv političkih protivnika.

SAD, Britanija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju zatražili su od parlamenta da odloži raspravu o tom zakonu.

Tokom više od 40 godina u Albaniji je vladala komunistička diktatutra, tokom koje je tajna policija imala veliku moć.

Savet Evrope kritikuje zakon

Savet Evrope kritikovao je albanski zakon koji ima za cilj smenjivanje sa javnih funkcija svih osoba povezanih sa nekadašnjom tajnom policijom, gotovo 20 godina nakon pada komunističkog režima.

"Novi zakon o lustraciji čini se da je usvojen brzopleto, ne ostavljajući dovoljno vremena za objašnjenje zašto je takav zakon potreban gotovo 20 godina nakon pada komunističkog režima", saopštio je u Strazburu generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.