Beograđani sve češće putuju u Rovinj

Izvor: Politika, 24.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani sve češće putuju u Rovinj

Lane je u ovom istarskom gradu zabeleženo više od dva i po miliona noćenja čime su dostignuti rezultati iz rekordne 1989. godine

Rovinj – Do „bisera jadranskog turizma” iz Beograda se stiže za devet časova direktnim autobusima BS – tursa i pulskog Filsa, koji liniju zajednički održavaju poslednjih petnaestak godina.

– Raduje nas povratak gostiju iz Srbije, kaže za „Politiku” Paola Perković, referent turizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Turističke zajednice Rovinj. – Poznato je da su još polovinom prošlog veka Beograđani prvi „otkrili” lepote Rovinja, pokupovali stanove, izgradili kuće i vikendice. Tada su naš grad mnogi nazivali „Beograd u malom”. Verujemo da je sada turistima iz Srbije brže i lakše doputovati do Rovinja novim autoputem kroz Gorski kotar nego do turističkih destinacija drugih susednih zemalja.

Lane je Rovinj zabeležio više od dva i po miliona noćenja čime je dostigao rezultate iz rekordne 1989. godine. Među turistima iz Srbije ih je bilo 14.617. Ove godine će ta brojka biti znatno premašena, najavljuju u Turističkoj zajednici Rovinj.

Cene smeštaja nisu povećavane za nastupajuću sezonu. U hotelima sa četiri zvezdice polupansion košta 100 evra po osobi, a u hotelima sa tri zvezdice 88 evra. Smeštaj se u apartmanima sa pet zvezdica za četiri osobe može naći za 120 do 170 evra dnevno, zavisno od meseca. Za dvokrevetni apartman sa tri zvezdice valja izdvojiti 30 do 70, a za sobe sa dva ležaja 20 do 32 evra dnevno.

Voća i povrća na rovinjskoj pijaci ima u izobilju. Krastavci koštaju 15 kuna (1 evro vredi 7,2 kune), kupus četiri, krompir pet, crni luk pet do sedam, salata 12, pasulj 16 kuna. Prve jagode i trešnje mogu se kupiti za 15 do 25 kuna, a prošlogodišnje grožđe, kajsije, breskve, kruške i jabuke su 25 do 35 kuna. U ribarnici su najjeftinije sveže sardele – 20 kuna kilogram, lokarde 30, šaruni 25 do 40, lignje 100, bela riba orade i brancini 80, iz veštačkog uzgoja, i 150 kuna „divlji”.

Jedan od najposećenijih restorana na rovinjskoj obali je „Škver”. Za poznati istarski specijalitet maneštra, ovde, ali i u drugim restoranima valja izdvojiti oko 20 kuna, za njoke 35, razne testenine 30, slatki kupus sa kobasicom 55, mešano meso 48, ražnjiće i ćevapčiće po 35 kuna. Porcija oslića kao i lignji košta 55, skuše su 35, bela riba 90 kuna. Vino staje 50 do 60, pivo 15, sokovi 13 i kafa pet kuna.

Paola Perković navodi da najviše novca u nove rovinjske objekte ulaže vodeća Turistička kompanija „Maistra”. Gradi prvi istarski hotel sa pet zvezdica „Monte Mulini”, čije je otvaranje najavljeno za avgust, uređuje ostrvo Sv. Andrije i rekonstruiše depadans hotela „Istra”. Do kraja godine otpočeće gradnju još dva hotela sa četiri i pet zvezdice. U ove poslove biće uloženo 75 miliona evra.

B. Njegovan

[objavljeno: 25/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.