Rasprava o smeni Alekse Bečića, DF za dogovor o novoj vladi ili će uslediti protesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 08:06

Rasprava o smeni Alekse Bečića, DF za dogovor o novoj vladi ili će uslediti protesti

Skupština Crne Gore je nakon gotovo dvoipočasovne pauze nastavila četvrto vanredno zasedanje o jedinoj tački dnevnog reda - opoziv predsednika parlamenta Alekse Bečića.

Nakon usvajanja dnevnog reda ranije danas, pokrenuta je proceduralna rasprava u kojoj je Demokratski front zatražio odlaganje današnje rasprave do petka u podne kako bi se, kako je rekao, postojećoj parlamentarnoj većini bila data još jedna šansa sa dogovor o formiranju nove vlasti.

U pauzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je održana sednica Kolegijuma Skupštine na kojoj je odlučeno da se današnja rasprava ne odlaže.

Inicijativu o smeni Bečića obrazlaže šef poslaničkog kluba DPS Daniel Živković, koji je najavio da će ta stranka glasati za smenu predsednika parlamenta.

Bečićeve Demokrate saopštile su ranije danas da ako predsednik skupštine bude smenjen to znači formiranje nove parlamentarne većine u parlamentu koalicije Crno na bijelo i DPS.

Demokratski front: Dogovor o novoj vladi sa DF ili protesti

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je u uvodnom obraćanju poslanicima na temu smene predsednika Skupštine Alekse Bečića, još jednom pozvao stranke aktuelne parlamentarne većine na dogovor o formiranju nove vlade.

"Naša obaveza i naša odgovornost je sada još veća kada budete smenjeni i vrlo bitno je da pošaljemo poruku da se ovde ne brane fotelje zarad fotelja, već zbog izborne volje građana.

Poručio je da ako ta volja građana bude narušena, "imaćete proteste u najverovatnije svim gradovima Crne Gore".

"DF je uradio sve i uradiće sve da dođe do dogovora, neće izdati izbornu volju građana i neće praviti aranžmane sa DPS-om, jer oni su naši politički protivnici", poručio je Knežević.

Naveo je da nije želeo da bude u Krivokapićevoj vladi, ali i da ne želi da bude ni u novoj, ako bude formirana iz aktuelne parlamentarne većine.

"Nećemo dozvoliti da Srbi budu getoizirani i budu označeni kao antidržavni element. Ruka je pružena, kocka je bačena, hajde da se dogovorimo", naveo je Knežević.

On je na dogovor pozvao nakon današnje sednice Skupštine, nakon što Bečić bude smenjen, jer to je, kazao je, naša obaveza zbog građana koji su nam dali podršku 30. avgusta 2020., a kojima smo "saopštavali da nećemo praviti nikakve aranžmane sa DPS-om".

"Očekujemo da pokažemo odgovornost, državničku spremnost i sačuvamo izbornu volju građana u okviru parlamentarne većine", rekao je, između ostalog, Knežević i dodao da prihvata i da ti odgovori budu otvoreni za javnost.

Milošu Konataru iz koalicije Crno na bijelo poručio da oni nemaju pravo da većinu formiraju sa DPS-om, jer im to pravo, kako je kazao, nije dato na izborima.

Da ste, rekao je Knežević Konataru, najavili saradnju sa DPS-om, ne biste prešli ni cenzus.

DPS će podržati manjinsku vladu, ali neće u njoj učestvovati

Predsednik Crne Gore i lider opozicione DPS Milo Đukanović izjavio je da će njegova partija podržati manjinsku vladu, ali da neće u njoj učestvovati i tvrdi da je samo zahvaljujući njegovoj stranci "Crna Gora uspela da odoli ofanzivi Beograda", koja je, kako kaže, bila "agresivna".

"Velikosrpski nacionalizam iz Beograda je shvatio da su pobedom njihovih miljenika otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, ovog puta kroz projekat 'Srpskog sveta'. To se nije dogodilo zato što smo imali državno-odgovornu opoziciju koju je predvodila DPS", kaže Đukanović u intervju za Dojče vele.

Skupština Crne Gore izglasala je u petak nepoverenje vladi Zdravka Krivokapića, a Đukanović je ponovio da će njegova DPS podržati manjinsku vladu.

Podržaće, kaže, svaku vladu koja će, kako je naveo, da čuva građanski i sekularni karakter Crne Gore, da unapređuje multietničku demokratiju i da doprinosi dinamičnom ekonomskom razvoju, kako bi Crna Gora, kao demokratski i ekonomski razvijena zemlja, u bliskoj budućnost bila deo Evropske unije.

Za aktuelnu političku scenu u Crnoj Gori Đukanović kaže da je na delu "proces konsolidacije vlasti" s ciljem da Crna Gora što pre dobije odgovornu vladu.

Za dosadašnju vladu Zdravka Krivokapića kaže da je jedna, kako je naveo, "potpuno jasno profilisana velikosrpska koalicija i smatrali smo da će, ako ona bude opredeljivala državnu politiku, to biti jako opasno za Crnu Goru“.

Novu vladu će, ponovio je, podržati, ali u njoj DPS neće učestvovati.

"Trebalo je vremena da se shvati da svaka promena ne znači i promenu na bolje. Promena može biti i nagore. Crna Gora je sada prošla jednu promenu nagore. Ali, to ne znači da se DPS po automatizmu vraća na vlast, niti to znači da će se vratiti ista kakva je otišla sa vlasti...", tvrdi Đukanović.

"Verujemo u sebe, reforme koje smo sproveli u partiji i mi ćemo se vratiti, u to nema nikakve sumnje. Hoće li to biti sad? Za godinu, dve, tri? Nema nikakve žurbe. Ali pokazujemo odgovornost i iz opozicionih klupa", rekao je Đukanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.