Izvor: B92, 18.Jul.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebić: Manjine su most ka EU

Subotica -- Predsednik Sabora Hrvatske Luka Bebić rekao u Subotici da će i hrvatska manjina u Vojvodini biti most Srbije ka Evropskoj uniji.

"Hrvatska je jasno pokazala volju da susedima pomogne u procesu evropskih integracija, jer je zajednička evropska budućnost interes svih nas", rekao je Bebić posle susreta sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem.

On je rekao da će Hrvatska i dalje pomagati sunarodnike u dijaspori i da očekuje da će Srbija i Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastaviti da sarađuju radi poboljšavanja položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

"Nakon devedesetih smo u situaciji kada su naše nacionalne manjine koje imaju osam predstavnika u Saboru, deo većine. Naši zakoni kojima su regulisani statusi manjina i programi povratka, postali su deo političke volje, ali nažalost problemi koji se javljaju su finansijski", rekao je Bebić.

Na pitanje o Statutu Vojvodine, on je rekao da se Hrvatska neće mešati u ustrojstvo Srbije, ali je podsetio da je Vojvodina uvek imala autonomiju.

"Vojvodina je i u onim teškim vremenima iza nas bila primer komunikacije, evropskog pristupa pravima manjina i ima specifičnosti. Nadam se da će Skupština Srbije usvojiti Statut, a u razgovorima sa zvaničnicima iz Vojvodine sam istakao da Hrvatska želi intenzivniju komunikaciju i saradnju, koja je prirodna zbog blizine Vojvodine Hrvatskoj".

On je ukazao da ni u kojem slučaju neće biti kontakata mimo znanja Srbije i da je uveren da je ta saradnja i u interesu Srbije.

Na pitanje o ovonedeljnom oštećivanju automobila turiste iz Srbije u Dubrovniku, predsednik Sabora je rekao da se ne mogu predvideti pojedinačni ekscesi i da je policija reagovala na pravi način.

"Svi turisti su dobrodošli, a policija je reagovala i za dva sata uhapsila počinioca", rekao je Bebić.

Bebić je bio gost na proslavi 19. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik Sabora: Hrvatska manjina most Srbije ka EU

Izvor: NaDlanu.com, 18.Jul.2009

SUBOTICA, 17. jula 2009. (Beta) - Predsednik Sabora Hrvatske Luka Bebić je u petak, posle susreta sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem, ponovio da Hrvatska očekuje da će hrvatska manjina u Vojvodini biti most Srbije ka Evropskoj uniji. Bebić je bio gost na proslavi 19. godišnjice osnivanja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.