Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku uvredio novinarku

Bukurešt -- Udruženje novinara u Rumuniji tužiće predsednika Trajana Baseskua jer je novinarki oduzeo mobilni telefon. Basesku uvredio novinarku.

Rumunski klub štampe preporučio je rumunskim medijima da u četvrtak bojkotuju ceremoniju Baseskuovog povratka na dužnost predsednika posle neuspelog referenduma o opozivu 19. maja.

Predsednik Rumunskog kluba novinara i direktor lista Gandul Kristijan Tudor Popesku rekao je danas da će to udruženje od sada podnositi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivične prijave protiv političara u slučaju sličnih napada na novinare. To udruženje će se obratiti i međunarodnim medijskim organizacijama zbog Baseskuovog postupka.

Basesku je u subotu u jednoj bukureštanskoj prodavnici oteo novinarki Antene 1 Adrijani Pana iz ruke mobilni telefon kojim je želela da snimi njegov odgovor na pitanje šta misli o rezultatu referenduma.

Basesku je stavio telefon u džep, ušao sa suprugom u automobil i krenuo, ali je telefon ostao uključen i snimio Baseskua kada je za novinarku rekao: "Kako je agresivna ta smrdljiva Ciganka."

Basesku je istog dana vratio telefon, a njegov komentar, koji je prenelo više televizijskih stanica, izazvao je buru u rumunskoj javnosti.

Rumunski klub novinara je na današnjoj sednici, koja je trajala više sati, preporučio TV i radio stanicama medijski embargo za ceremoniju stupanja Baseskua na dužnost, a štampanim medijima da u petak ne izveštavaju o tome i da objave na crnoj traci tekst o bojkotu štampe.

Zbog Baseskuovog postupka juče je protestovala i Agencija za monitoring medija i tražila od njega da se izvini novinarki, uz poruku "da bolje kontroliše ponašanje prema medijima".

Rumunski predsednik se juče izvinio zbog toga što je "neumesan izraz, upotrebljen u privatnom razgovoru, dospeo u javnost i uzrokovao nezasluženu moralnu štetu" novinarki Andreji Pana. Basesku je novinarki poslao i buket cveća.

U današnjem uvodniku u listu Gandul, Popesku je ocenio da u "takozvanom izvinjenju predsednik žali što je uvreda dospela u javnost, a ne zbog uvrede".

Predstavnici romskih organizacija juče su se okupili pred zgradom predsedništva Rumunije u majicama na kojima je pisalo "Smrdljiva Ciganka" i "Smrdljivi Ciganin", a sapunima i vodom su prali ruke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.