Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku ostaje predsednik Rumunije

Bukurešt -- Protiv smenjivanja Trajana Baseskua sa dužnosti predsednika Rumunije glasalo je 74,3 odsto birača izašlih na referendum.

Trajan Basesku je pobedio na jučerašnjem referendum sa 74,3 odsto glasova, saopštila je danas Centralna izborna komisija posle prebrojavanja glasova u 16.500 od 17.400 biračkih mesta. Odziv na referendumu je bio 43,9 odsto, odnosno glasalo je 7,7 miliona od 17,5 miliona upisanih birača, a za smenjivanje Baseskua glasalo je samo 24,9 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << birača.

Parlament Rumunije odlučio je 19. aprila da suspenduje Trajana Baseskua sa dužnosti predsednika države zbog kršenja ustava, a akciju o opozivu je pokrenula opoziciona Socijaldemokratska partija Mirče Džoane.

Basesku je sinoć posle prvih rezultata ankete po izlasku glasača sa biračkih mesta izjavio da "veliki uspeh na referendumu pokazuje da narod podržava njegove projekte" i istakao da će ih nastaviti, a da "politička klasa mora da poštuje volju naroda".

Basesku je prezentirao sinoć deo svog programa - novi izborni zakon po većinskom sistemu kako bi se "očistila politička klasa", obnova Ustava i njegovo čišćenje od mnogih dvosmislenosti, borba protiv korupcije i oligarha i depolitizacija sudstva.

Prvi komentari političara i analitičara pokazuju da se ovakav rezultat referenduma mogao očekivati, jer je ideja o suspendovanju Baseskua bila velika greška, jer Baseseku i pored više prekoračenja predsedničkih ovlašćenja i želje da sam "komanduje svim institucijama", ipak nije teško prekršio Ustav.

Ističe se, međutim, i da Rumunija nije ipak "banana država", kako je bila predstavljena u Baseskuovoj kampanji - 85 odsto ekonomije je u privatnom sektoru, i pored političke krize vlada je funkcionisala, a ekonomija zabeležila visoku stopu rasta, i Rumunija je 1. januara ove godine postala članica Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.