Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku kritikuje Taričeanua

Bukurešt -- Predsednik Rumunije Trajan Basesku kaže da se kaje što je za premijera imenovao Kalina Popeskua Taričeanua.

"Prebacujem sebi što sam imenovao Kalina Popeskua Taričeanua za premijera. On ne obavlja svoj posao", rekao je Basesku reagujući na odluku Taričeanua da traži od Vrhovnog saveta odbrane povlačenje rumunskih vojnika iz Iraka.

Basesku je rekao da Taričeanu stavlja interese grupa iznad nacionalnog interesa i napao ministra finansija Sebastijana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladeskua i predsednika Poslaničkog doma Bogdana Olteanua, takođe liberale, da su, kao i Taričeanu, povezani sa interesnim grupama. Besesku već duže ponavlja da u Vladi postoje interesne grupe.

Basesku je zahtev za povlačenje rumunskih vojnika iz Iraka, bez konsultovanja državnih institucija i stranih partnera, nazvao grubim napadom na nacionalni interes i potezom protiv međunarodnih odnosa. "Rumunija će to skupo platiti svojim kredibilitetom. Ne može se tako lako igrati spoljnom politikom, a Rumunija više ne može dati garancije da je država od poverenja", kaže Basesku.

Analitičari su događaje u vezi sa povlačenjem rumunskih trupa iz Iraka ocenili kao nastavak stalnog duela Basesku-Taričeanu. Nesporazumi predsednika i premijera odražavaju se i na odnos njihovih partija, Taričeanuove Liberalne i Baseskuove Demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.