Basesku, komandant broda

Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku, komandant broda

Bukurešt -- Rumunski predsednik Trajan Basesku položio je danas u Konstanci ispit za komandanta broda za duge plovidbe u civilnoj mornarici.

Basesku je dvosatni ispit položio sa najvišom ocenom, osvojivši maksimalnih 100 bodova. Rumunski predsednik morao je za to vreme da odgovori na brojna teška pitanja u vezi sa ključnim situacijama u komandovanju brodom velikih dimenzija.

Basesku je posle ispita rekao novinarima da ipak ne namerava da se bude komandant na brodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je dodao da je za njega ta profesija od velikog značaja.

Basesku je prethodno nekoliko dana pohađao kurseve za obnovu dozvole za komandanta duge plovidbe u rumunskom Centru za usavršavanje osoblja civilne mornarice u Konstanci.

Rumunski predsednik danas je uzeo obnovljenu dozvolu komandanta broda, međutim, da bi zaista mogao da komanduje brodom za dugu plovidbu neophodno je da prođe još jedan kurs, u skladu s međunarodnim standardima.

Basesku je uporan da položi i taj kurs, tako da je već danas počeo da pohađa časove.

Basesku je završio 1975. godine Fakultet za civilnu mornaricu u Konstanci, bio je oficir mornarice i nekoliko godina komandant broda za duge plovidbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.